Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članovima Predsjedništva BiH dodijeljena Nagrada za mir

mostar-nagrada-za-mir5

Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara u četvrtak navečer je, na godišnjicu obnove Starog mosta, dodijelio međunarodno priznanje Nagradu za mir „Mostar Peace Connenction“ članovima Predsjedništva BiH, te posthumno bivšem predsjednik Republike Turske Sulejmana Demirela i bivšem premijeru Republike Hrvatske Ivici Račanu.

Sva trojica članova Predsjedništva BiH izrazila je zahvalnost na priznanju, ističući kako priznanje prije svega doživljavaju kao nagradu Predsjendištvu.

– Predsjedništvo BiH se trudi napraviti drugačiji iskorak, a to se može i vidjeti i iz zadnjih devet-deset mjeseci jer nismo imali nijednu javnu konfrontaciju, unatoč nekim neslaganjima. Ipak se stvari pokreću – kazao je u izjavi za novinare član Predsjendištva BiH Mladen Ivanić, dodavši da u prilog novom iskoraku govori i zajednički posjet Beogradu, ali i dogovaranje oko programa reforme te mehanizma koordinacije.

– Ovo doživljavam kao nagradu novom duhu koji je ipak primjetan u BiH – kazao je Ivanić

S njim se složio predsjedavajući Predsjendištva BiH Dragan Čović, kazavši kako je dodjeljeno priznanje prije svega nagrada Predsjedništvu BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istaknuo je kako nagrada za mir za njega ima i osobnu dimenziju, jer kako je kazao, to je nešto na čemu radi odavno.

– Trudim se da se izvučemo iz atmosfere međusobnog nepovjerenja,,da pređemo preko nekih stvari i da idemo naprijed. Ne vidim alternativu tome – kazao je Izetbegović.

Nagradu su prethodnih godina, među ostalima, dobili Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alois Mock, Mohamed ElBaradei i Irina Bokova.

Prije svečanosti dodjele nagrade, članovi Predsjedništva BiH posjetili su Stari most gdje je upriličen prigodan program i skok skakača u čast Predsjedništva BiH kao generalnog pokrovitelja 449. tradicionalnih skokova sa Starog mosta. Nakon toga je izvedena kompozicija “Emina“ koju je na trubi izveo član Simfonijskog orkestra Mostar Ivan Bevanda.