Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sbk

Članovima Vladine komisije i do 5.000 KM naknade, Lendo: Teško je naći ljude koji to znaju

tahir lendo
FOTO: Fena

O naknadama je govorio i kantonalni premijer Tahir Lendo (SDA) kazavši kako je riječ o iznosima od 500 do 5.000 maraka

Prijedlog odluke o visini i načinu isplate naknade za rad članovima Centralne popisne komisije i interresorne radne grupe koju je imenovala Vlada Srednjebosanskog kantona uglavnom od zaposlenika ministarstava izazvali su jaku polemiku među ministrima na današnjoj sjednici kantonalne Vlade.

Da je iznos naknade pojedinim članovima previsok smatrao je Bojan Domić, koordinator HDZ-ovih ministara u Vladi SBK.

“Taj je iznos bio viši od uobičajenog, zato je i bila korekcija da se jednostavno naprave te ispravke. Svi znamo da ne treba na ovom vremenu pretjerivati ni u čemu, treba napraviti da je sve u skladu sa zakonskim propisima. Jasno je pitanje kolika može biti naknada”, rekao je Domić.

O naknadama je govorio i kantonalni premijer Tahir Lendo (SDA) kazavši kako je riječ o iznosima od 500 do 5.000 maraka.

“To su iznosi za višemjesečni rad, teško je u tako složenim komisijama i pronaći ljude koji će to stručno raditi i koji to znaju. Malo je takvih ljudi u ministarstvima. To su iznosi od nekih 500 do 5.000 marka čak, sve ovisi od toga koliko je ko radio i u kojoj komisiji”, kazao je Lendo, ocijenivši da je teško, pogotovo nakon urađenog posla odrediti naknade.

“Zakon o plaćama i naknadama je regulirao visine i način isplata naknada. Međutim, imate komisije koje su vrlo složene po obimu i strukturi i onda je, pogotovo nakon urađenog posla, teško odrediti kolika je to realna naknada i kako je isplatiti za tako složene poslove kakvi se traže u odluci o formiranju interresorne komisije za neke složene popise. Onda se razvije rasprava o tome kako isplatiti, koliko i jesmo li realno prihvatili i proveli takvu odluku. Evo, donijelo smo jedan korektan zaključak da se ipak isplati komisiji koja je uradila poslove, strukovno i tehnički će to Ministarstvo finansija urediti i dostaviti ukoliko bude potrebna izmjena i dopuna odluke”, dodao je Lendo.

Na prijedlog ministrice finansija Mirjane Plavčić (HDZ BiH), prijedloge odluka o prihvaćanju izvještaja te visini i načinu isplate naknade Vlada je usvojila i uputila Ministarstvu finansija na izvršavanje, uz zaključak da će isto ministarstvo, ukoliko se ispostavi da ima zakonskih ograničenja, intervenisati i predložiti izmjene i dopune.