Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ostaju u jami

Završen sastanak u Sarajevu, Avdić: Rudari su dobili ono po šta su došli u Vladu FBiH

sindikat rudari vlada fbih
FOTO: Fena

Vlada FBiH će odmah uputiti nalog rukovodstvu Elektroprivrede BiH da u potpunosti pristupi realizaciji Sporazuma

Delegacija Saveza samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine danas je razgovarala s predstavnicima Vlade Federacije BiH o rješenju krize u Rudniku mrkog uglja Zenica.

Zenički rudari su u utorak obustavili proizvodnju zbog neisplaćene plaće za juni te naknade za topli obrok za maj. Rudari su od utorka u jami “Raspotočje“, gdje će ostati dok se ta situacija ne riješi.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić kazao je da je Federalnoj vladi predočen Sporazum koji su potpisali Sindikat i direktor RMU Zenica 3. jula 2023. godine, a u vezi sa metodologijom isplate plate za maj i juni.

– Vlada FBiH će odmah uputiti nalog rukovodstvu Elektroprivrede BiH da u potpunosti pristupi realizaciji Sporazuma. Dodatno smo tražili da konačan stav po pitanju naloga rukovodstvo Elektroprivede BiH predstavi najkasnije do kraja dana, jer ćemo na osnovu tog stava kreirati aktivnosti Sindikata u narednim danima. Ako bi Elektroprivreda BiH ignorisala nalog Vlade FBiH, rudari će ostati u jami – kazao je Husić.

sindikat rudari vlada fbih1
FOTO: Fena

Predsjednik Samostalnog sindikata Zavisnih društava Rudnici mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić zadovoljan je ishodom sastanka jer su rudari dobili ono po šta su došli u Vladu FBiH, ali, kako je kazao, nije zadovoljan cijelom situacijom u kojoj su se rudari našli.

– Teško je rudarima koje uvlače u ove probleme iz mjeseca u mjesec. Znali su da nemamo dovoljnu proizvodnju i da su rudari pristali na pola plate, ali svejedno su nas doveli u ovu situaciju. Vidjet ćemo do kraja dana kakva će biti odluka Elektroprivrede BiH, a potom ćemo mi planirati naše aktivnosti – kazao je Avdić.

Dodao je da su mogući su i protesti, te da su rudari koji su u jami dva dana heroji.

Predsjednik Sindikata rudnika Kreka Zuhdija Tokić najavio je da će odgovor rudara biti „brutalan“ ukoliko nalog Vlade FBiH ne bude uvažen.

– Prioritet je izvući te ljude iz jame, zamislite da ste u mraku dva dana zbog nekih igara koje vjerovatno imaju i politički značaj. Rudare to ne zanima, mi nismo ni zeleni ni crveni, nas zanima ono što zaradimo u teškim uslovima – zaključio je Tokić.