Ministrica zdravstva TK

Čolić: U epidemiji virusa korona izmjena procedure olakšala bi nabavke

061020colic_markica (1)

Kako je naglasila, iz tog zakona ne mora biti izuzeta nabavka medicinske opreme za koju kaže da je imaju zahvaljujući donacijama, prvenstveno UNDP-a

Ministrica zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Dajana Čolić smatra da je procedura javne nabavke glavni problem zdravstvenim ustanovama za nabavku svega što je potrebno za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od virusa korona.

– Mi smo određeni da radimo po Zakonu o javnim nabavkama, što nam je i obaveza. Problem je što procedure dugo traju, što veliki broj tendera bude oboreno. Izmjena tog zakona olakšala bi zdravstvenim ustanovama nabavku svega što je potrebno, konkretno za COVID. Najviše bi nam pomoglo da se izuzmu zdravstvene ustanove u segmentu isključivo nabavke u prvom redu testova i zaštitne opreme. To bi riješilo probleme s kojima se suočavamo – kazala je ministrica Čolić za Fenu.

Pojašnjava da je u članu deset definirano šta je sve izuzeto od Zakona o javnim nabavkama FBiH.

– Nažalost, zakonodavac nije predvidio pojavu virusa korona, a niko nije niti mogao znati kakva će biti situacija. Međutim imali su osam mjeseci kad se taj dio zakona mogao izmijeniti. Nije samo taj zakon problematičan, ima tu niz zakonskih rješenja koja nam vežu ruke. Međutim, mi smo određeni da radimo po zakonu. Moramo raditi po zakonu i radimo po zakonu – istaknula je.

Kako je naglasila, iz tog zakona ne mora biti izuzeta nabavka medicinske opreme za koju kaže da je imaju zahvaljujući donacijama, prvenstveno UNDP-a.

– Dosta donacija je došlo, medicinska oprema se koristi. Problem je sa zaštitnom opremom, to je potrošni materijal. U početku su to bile i nerealno visoke cijene od dobavljača, kad je u pitanju sve ono što se COVID-a tiče, ali i činjenica da nismo bili u mogućnosti nabaviti zaštitne maske (tipa FFP2 i FFP3) za rad sa pacijentima zaraženim virusom korona i još ih je teško naći na tržištu. Ipak, pokušavamo se snaći – navodi.

Naglašava da je zasad riješen problem nedostatka briseva i transportnih medija koji se koriste prilikom uzorkovanja na COVID te podsjeća da su nove količine tog materijala bili u obavezi nabaviti nadležni u svim domovima zdravlja.

– S obzirom na to da smo se našli u takvom problemu, Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona na posudbu je uspjelo uzeti skoro dvije hiljade transportnih medija i briseva, što će biti dovoljno za testiranje isto toliko osoba – kazala je.

Čolić je pojasnila da su testove, briseve, transportne medije ranije uglavnom nabavljali putem donacija koje je Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona raspoređivao zdravstvenim ustanovama u kantonu po broju stanovnika, na način da su Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli dodjeljivani testovi, a svi ostali materijali domovima zdravlja koji rade uzorkovanje.

– Donacija već neke vrijeme nema te je Vlada Tuzlanskog kantona zdravstvenim ustanovama raspodijelila 1,3 miliona konvertibilnih maraka iz tekuće rezerve za nabavku neophodnog materijala, u borbi protiv virusa korona. UKC Tuzla je taj novac iskoristio i pokrenuo javnu nabavku testova. Nažalost, domovi zdravlja nisu pristupili nabavci potrošnog materijala (medije i briseve) što je bio njihov zadatak jer pružaju uslugu uzorkovanja. Imali su novac, ali to nisu učinili. Pretpostavljam da su se oslanjali na to da će biti još donacija, nemam konkretne informacije o tome – kazala je Čolić.

Podsjeća da očekuju i odgovor Agencije za javne nabavke na upit predstavnika Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva TK od ranije ove godine za nabavku testova, zaštitne i medicinske opreme za borbu sa COVID -19 koji bi zadovoljili potrebe za barem šest mjeseci i to putem UNDP-a, po principu sunfinanciranja. Tako je, kaže, postupilo sedam kantona u FBiH, Brčko Distrikt i Republika Srpska.

Za zdravstveni sistem u Tuzlanskom kantonu ministrica Čolić kaže da opstaje, ali je ‘pitanje koliko funkcioniše’.

– Veliki je broj prijava građana posebno, kad su u pitanju veliki domovi zdravlja. Građani nisu zadovoljni kvalitetom zdravstvene usluge ili je (u nekim slučajevima) ne mogu dobiti, imaju problem komunikacije putem telefona, posebno kad je u pitanju COVID-19. Razumijem zdravstvene radnika, ali dužni smo to uraditi. Insistiramo da nam se stanovništvo s primjedbama na rad zdravstvenih ustanova obrati u pisanoj formi, da bismo mogli reagirati. Dosad ih imamo malo. Izbjegavaju to, a mi ne možemo reagirati na drugačiji način – kazala je. Najavila je da će članovi Kriznog štaba obići domove zdravlja, da bi utvrdili da li zaista postoje takvi problemi.

Kako podsjeća ministrica Čolić, od početka epidemije virusa korona isticali su, a što je bila i naredba federalnog Kriznog štaba, da se što više poslova u zdravstvenim ustanovama završava telefonom.

– To ne znači da svakog pacijenta možemo pregledati ‘telefonom’. Dakle, pacijent u porodičnoj medicini može nazvati svog ljekara kad mu je potrebna terapija za hronične bolesti, ne mora dolaziti. Međutim, to se ne odnosi i na slučaj kad pacijent ima akutnu bol – pojašnjava.

Veliki problem je, kaže, još od vremena kad je imenovana za ministricu zdravstva, što pri Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK nemaju zdravstvenog inspektora, koji bi trebalo da to kontrolira na terenu te djeluje preventivno i eventualno represivno. Procedura je u toku.

Ministrica Čolić kaže i to da u TK preuzimaju sve naredbe i preporuke Federalnog kriznog štaba kao i čitav set preporuka izdat od Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koje su pretočili u naredbe i prilagodili ih tom kantonu.

– Međutim, stav struke je odnosno uposlenika i menadžmenta UKC Tuzla da na našem kantonu još nije bilo potrebe za obustavljanjem hladnog programa i specijalističko-konsultativnih usluga. Njihov stav je da su još mogli pružati te usluge, vršiti operativne zahvate. Ipak, federalna naredba je takva i mi je moramo poštivati – kazala je.

Za epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu kaže da se usložnjava, zbog sve većeg broja novoinficiranih virusom korona. COVID bolnica (nekadašnja Klinika za infektivne bolesti) na UKC Tuzla bilježi povećanje broja hospitaliziranih osoba. Za te potrebe pripremljene su i prostorije na Klinici za plućne bolesti, u sklopu koje je i respiratorni centar gdje su smješteni teški pacijenti oboljeli od COVID -19. Dodatni kreveti spremni su i na još nekoliko klinika unutar UKC Tuzla, u slučaju potrebe.