Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ilijaš

Čopor pasa lutalica napravio pokolj Mujaginih ovaca, iz općine kažu – nisu nadležni

psi lutalice napali ovce
FOTO: Pixsell
Fotografija je ilustrativnog karaktera

Ovo upozorava na ozbiljne nedostatke u sistemu zaštite životinja i potrebu za efikasnijim mjerama kako bi se smanjio broj pasa lutalica i zaštitila stoka i stanovništvo

U mjestu Kadarići, općina Ilijaš, sinoć je došlo do napada čopora pasa lutalica na veliko stado ovaca koje je pripadalo mještaninu Mujagi Handžiću.

Incident je rezultirao smrću dvije ovce, dok je njih 16 zadobilo povrede. Dodatno, još uvijek nije utvrđen tačan broj ovaca koje su nestale tokom napada.

Profesorica Selma Filipović sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koja je bila na terenskoj nastavi sa studentima na tom području, izrazila je šok zbog situacije.

“Situacija je strašna”

“Situacija je strašna. Uspjeli smo pružiti pomoć povrijeđenim ovcama, veterinarski je zbrinuto šest od njih. Međutim, još uvijek nismo sigurni šta je sa ovcama koje su nestale. Teren je izuzetno nepristupačan”, izjavila je Filipović za Klix.ba.

Istakla je i opasnosti koje predstavljaju čopori pasa lutalica ne samo u ovom kraju, već i širom Bosne i Hercegovine. Pozvala je nadležne institucije da ozbiljno pristupe ovom problemu kako bi zaštitile lokalno stanovništvo i stoku.

Mujaga Handžić je već ranije kontaktirao Općinu Ilijaš zbog problema s napadima pasa lutalica na njegovo stado, ali je dobio odgovor da to nije u njihovoj nadležnosti. Sada, nakon ove katastrofe, Handžić ističe da nema ko da mu nadoknadi štetu, niti da pruži zaštitu za njegovo stado. Stoga, najavio je da bi se mogao povući iz ovčarstva.

Ovo upozorava na ozbiljne nedostatke u sistemu zaštite životinja i potrebu za efikasnijim mjerama kako bi se smanjio broj pasa lutalica i zaštitila stoka i stanovništvo.