Čorbo: Do sada stigle dvije prijave za izbor policijskog komesara MUPKS-a

BiH

Policija u Dobrovoljačkoj

Predsjedavajući Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara MUPKS-a Samir Čorbo kazao je danas u Sarajevu da će konkurs za izbor komesara biti zaključen u petak te da su do sada stigle dvije prijave.

Poslanici Skupštine KS-a danas su usvojili Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za period januar – decembar 2016., a Čorbo je kazao da se većina primjedbi zastupnika odnosila na personalni sastav članova Odbora.

– Od maja prošle godine, Nezavisni odbor je građanski, što je rezultiralo određenim promjenama u radu i u izvještavanju – naglasio je.

Čorbo je istakao da je prošla godina do sada bila najizazovnija te da je vodio tri paralelna postupka, među kojima je i smjena komesara Vahida Ćosića.

Na objavljeni konkurs se mogu prijaviti kandidati iz svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini koji ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo i Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, a koji su sadržani u tekstu objavljenog javnog konkursa.

U postupku izbora kandidata za policijskog komesara, Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo, pored obavljenog razgovora, posebno cijeni kriterije koji se odnose na dostavljeni prijedlog plana i programa rada za vrijeme trajanja svog mandata, stručno usavršavanje, godine policijskog iskustva na rukovodećim radnim mjestima, ocjenu rada u posljednje tri godine i ostale kvalifikacije koje odgovaraju potrebama radnog mjesta.

Prijedlog Plana i programa rada policijskog komesara bi trebao sadržavati osnovne elemente vizije rukovođenja Upravom policije, načina osiguranja većeg stepena osjećaja sigurnosti građana kroz plan komuniciranja s njima i izražene oblike rada policije u zajednici, osiguranje javnog reda i mira, borbu protiv svih oblika kriminaliteta iz nadležnosti Uprave policije te očuvanje sigurnosti saobraćaja na području Kantona.