Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čordaš: Biće izgrađeno još 900 stanova

davor_cordas

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš najavio je da će u ovoj i 2018. godini biti izgrađeno još 900 stanova u okviru programa Regionalnog stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica.

“Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu, do sada su izgrađene 83 stambene jedinice u Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Trebinju, Foči, Novom Goraždu, Derventi i Brodu”, rekao je Čordaš.

On je podsjetio da je u okviru potprojekta “BH tri” predviđena gradnja stambenih zgrada sa 284 stana u Banjaluci, Brodu, Bijeljini, Bileći, Vlasenici, Gradišci, Derventi, Prijedoru i Foči, čija vrijednost iznosi 13 miliona KM.

Čordaš je za “Euroblic” rekao da se očekuje i gradnja 45 kuća namijenjenih za interno raseljena lica u okviru potprojekta “BH četiri” Regionalnog stambenog programa.

“Narednih dana raspisaćemo tender za projektovanje, dok je za još 142 povratničke porodice u toku provjera korisnika od drugostepene komisije. Početkom građevinske sezone počeće i radovi na izgradnji 187 kuća u okviru ovog programa”, naveo je Čordaš.

On je rekao da će biti izgrađeno 48 stanova, odnosno tri zgrade sa po 16 stanova u naselju Kuljani, čiji će korisnici biti izbjeglice iz Hrvatske i raseljeni unutar BiH.

“Očekujemo da izgradnja počne na proljeće, a ukupna vrijednost radova iznosi 2.253 000 KM, bez PDV-a”, dodao je Čordaš.

On smatra da je putem Regionalnog programa potrebno obezbijediti i novac za stvaranje uslova za održivost povratka.

Čordaš kaže da u RS-u ima još sedam objekata za kolektivni smještaj, i to u Gradišci, Doboju, Modriči, Višegradu, Trebinju, te dva u Zvorniku, u kojima boravi 156 porodica.