Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Cormack: BiH sve više doprinosi globalnom miru i sigurnosti

12/06/2015

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) osigurala je donaciju u opremi namijenjenu Bataljonu za deminiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), vrijednu oko 65.000 američkih dolara.

Tim povodom, u kasarni OSBiH “Rajlovac” – Centru za protuminsko djelovanje i uništavanje eksplozivnih sredstava danas je, u prisustvu najviših zvaničnika Ambasade SAD-a u BiH i dužnosnika Ministarstva odbrane i OSBiH, upriličena ceremonija primopredaje doniranih sredstava, na kojoj je još jednom potcrtan kontinuitet američke potpore jačanju kapaciteta OSBiH.

[pull_quote_right]Uz ocjenu da je impresionirana načinom na koji OSBiH služe BiH, ambasadorica Cormack podsjetila je na značajan udio koji OSBiH ostvaruju u sklopu humanitarnog deminiranja[/pull_quote_right]

Sudionike ceremonije pozdravila je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Elizabeth Cormack, istaknuvši da će donirana oprema doprinijeti povećanju sigurnosti u lokalnim zajednicama.

– Ova donacija osigurana je zahvaljujući sredstvima iz Programa za humanitarno deminiranje. Kao zemlja koja daje najveću finansijsku podršku humanitarnom deminiranju u svijetu, mi i naši partneri zajedno želimo pomoći da se sve zemlje u svijetu riješe problema koji predstavljaju mine, što je cilj kojem težimo i u BiH – kazala je.

Uz ocjenu da je impresionirana načinom na koji OSBiH služe Bosni i Hercegovini, ambasadorica Cormack podsjetila je na značajan udio koji OSBiH ostvaruju u sklopu humanitarnog deminiranja, a koji dostiže gotovo 30 posto ukupnih aktivnosti na tom planu u 2014. godini.

– U proteklih deset godina OSBiH su razvile i u mirovnim misijama pokazale izvrsne kapacitete u oblasti uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS). Nakon osam kontingenata u Iraku, OSBiH sada razmatraju mogućnost slanja tima za uništavanje NUS-a u mirovnu misiju u Maliju u bliskoj budućnosti – precizirala je Cormack, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da BiH sve više doprinosi globalnom miru i sigurnosti.

[pull_quote_center]Donirana oprema dio je investicije Američke komande u Evropi, Odjela za humanitarno deminiranje[/pull_quote_center]

Zahvalnost u povodu ove i drugih donacija koje su SAD u kontinuitetu osigurale za razvoj kapaciteta i sposobnosti OSBiH iskazali su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i komandant Brigade taktičke podrške – brTP OSBiH brigadir Amir Čorbo, naglašavajući zadovoljstvo stalnim jačanjem partnerstva na tom planu.

– Osim materijalne vrijednosti, današnju donaciju vidimo i kao znak izvrsnog razumijevanja naših potreba, predanosti i riješenosti SAD-a da podrži naše nastojanje da gradimo kredibilan, relevantan i funkcionalan obrambeni sustav – kazala je ministrica Pendeš.

Brigadir Čorbo je iskazao spremnost pripadnika Deminerskog bataljona/čete za uništavanje NUS-a, odnosno EOD-timova (Explosive Ordnance Disposal – neutraliziranje eksplozivnih ubojnih sredstava) da se i nadalje angažiraju na jačanju vlastitih kapaciteta, navodeći da je BiH od primatelja pomoći postala zemlja koja pruža pomoć u sklopu mirovnih misija u svijetu.

Vojni ataše SAD-a, brigadir Scott Miller novinarima je kazao da je danas uručena oprema, vrijedna oko 65.000 dolara, dodatak na prošlogodišnju donaciju od 150.000 dolara, te da je ona uvod u narednu donaciju.

– Najvažnija stvar je doprinos koje OSBiH daju sakodnevno zajednici. Mi ih podržavamo, ali njihov put ka uspjehu je najvažniji – poručio je Miller.

Ukupne aktivnosti realizirane su u okviru provođenja obuke za pripadnike Deminerskog bataljona/čete/EOD timova, koja se održava u organizaciji Ureda za odbrambenu suradnju (ODS) Ambasade SAD-a u BiH i instruktora Mornaričke jedinice iz SAD-a od 8. do 19 juna.

Donirana oprema (25. metaldetektora, deminerske zaštitne i informatičke opreme…) dio je investicije Američke komande u Evropi, Odjela za humanitarno deminiranje.

Vlada SAD-a je dosada samo u segment EOD-opreme i obučavanje 100 pripadnika OSBiH u toj oblasti uložila više od pet miliona dolara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.