Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najava ostavki DF-ovih ministara usložnit će situaciju u Parlamentu

BiH

edin music

Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nije želio mnogo komentirati najavu iz Demokratske fronte (DF) da će četvoro njenih ministara i formalno danas podnijeti ostavke u Federalnoj vladi.

Na pitanje Fene da li se i kako ovakav razvoj događaja može odraziti na Federalni parlament, s obzirom na to da DF čini jednu od stranaka većine, Mušić je kazao da ne može mnogo komentirati jer je za podnošenje ostavki tek čuo.

[pull_quote_right]Aleksandar Remetić, potpredsjednik Vlade FBiH, predat će i napismeno njegovu i ostavke svojih stranačkih kolega predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari[/pull_quote_right]

– To će vjerovatno usložniti stanje u Parlamentu – kratko je prokomentirao, ali i dodao da su i članovi DF-a u Parlamentu učestvovali danas u dogovoru o podršci usvajanju dnevnog reda za sjednicu Predstavničkog doma najavljenu za 16. i 17. juni.

Mušić napominje da se ovaj dogovor desio u momentu kad, bar što se njega tiče, nije bilo saznanja o današnjim najavljenim ostavkama DF-ovih kadrova u Vladi.

Mušićeva Stranka demokratske akcije jedna je od članica vladajuće koalicije u Federaciji, kao i Hrvatska demokratska zajednica BiH, s kojima je DF, kao treći član, najavio proteklih dana razlaz, povlačenje svojih ministara.

Iz DF-a je danas rečeno da će jedan od četvoro tih ministara, Aleksandar Remetić, koji je ujedno potpredsjednik Vlade, predati i napismeno njegovu i ostavke ostalih stranačkih kolega predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari.

Uzrok DF-ovog nezadovoljstva je to što, kako navode, druge dvije partnerske stranke ne poštuju zakonske propise. To se, po izjavama, ispoljilo kada su partneri, uz protivljenje ministara DF-a, odobrili u Vladi uredbu kojom se resorna ministarstva izvlašćuju iz procesa imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama u FBiH a ovlašćuje Vlada.