Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack i Ferguson tvrde: HDZ i SDA krivi za haos u Mostaru

BiH

Gosti Mostar posjećuju samo u prolazu

Ambasadori Velike Britanije i SAD u BiH Edward Ferguson i Mauereen Cormack ocijenili su da su HDZ BiH i SDA krivi za haos u kojem se Mostar nalazi i da je na tim strankama primarna odgovornost da pronađu rješenje za održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

“Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da ostaje posvećen i da je optimista kada je riječ o postizanju rješenja, ali smo za vrijeme nedavnih pregovora vidjeli da konstantno odbija sva nastojanja da se postigne kompromis. Predsjednik SDA Bakir Izbetbegović kaže da je pesimista, ne može prevazići političke prepreke na lokalnom nivou. Ali, oni su na čelu svojih stranaka i njihov je posao da te stranke i vode”, zajednički je stav Fergusona i Cormack objavljen danas na web stranici Ambasade SAD.

Ono podsjećaju da je danas istekao rok od 60 dana koji je Centralna izborna komisija (CIK) BiH odredila kao krajnji rok za organizaciju izbora u Mostaru 2. oktobra.

“Poslanici Parlamentarne skupštine BiH su na kolektivnom odmoru, a nije izmijenjen Izborni zakon kao što je naložio Ustavni sud 2010. godine da bi izbori bili mogući. To je sramota. Ali mi nećemo stati dok se ne postigne dogovor”, poručuju britanski i ambasadorka SAD.

Oni u zajedničkom komentaru ističu da je njihov prvi prioritet da Mostar ostane jedinstven, multietnički grad, ali i da se građanima omogući da glasaju ove godine.

Oni napominju da iz CIK-a BiH dolaze korisne informacije da se izbori mogu zakazati kada god se postigne dogovor.

Ambasadori dodaju da su u pregovorima o Mostaru zanemareni birači.”Umjesto toga uvijek je bilo riječi samo o brojkama – o tome da li ovo ili ono rješenje daje HDZ BiH ili SDA, kontroli nad više ili manje vijećnika. To nije demokratija. To je izborni inžinjering. U većini zemalja birači biraju svoje političare – u Mostaru, političari pokušavaju izabrati svoje birače”, ocjenjuju ambasadori.

Oni ističu da sada traže da se postigne privremeno rješenje koje odražava proporcionalnu vrijednost glasova, a koje zadovoljava odluku Ustavnog suda i omogućava održavanje izbora.

“Kada se uspostavi funkcionalno Gradsko vijeće možemo se fokusirati na usvajanje trajnih amandmana na Statut grada Mostara i Izborni zakon. Ali, prije svega, moramo vratiti demokratiju u Mostar i u cijelu BiH”, naveli su ambasadori, poručujući da je vrijeme za izbore u Mostaru.

Mostar osam godina nije imao izbore zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH da se izmijene izborna pravila za Mostar. Političke stranke u Mostaru godinama ne mogu postignu dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar koje podrazumijevaju da broj vijećnika u Gradskom vijeću bude proporcionalan broju birača na području cijelog grada, što do sada nije bio slučaj.