Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack i Wigemark: Budućnost BiH zavisi od prilagodbe SSP-a

cormack

Ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark u zajedničkoj izjavi naveli su da bi događaji u sljedećih nekoliko dana mogli imati dalekosežne posljedice na prosperitet i sigurnost BiH tokom narednih deset godina.

Ističu kako se mogućnost da se u skorije vrijeme osigura pozitivan odgovor na zahtjev BiH za članstvo u EU rapidno smanjuje, te da će BiH trebati da prihvati prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Bez toga, kako navode, nema garancije da će BiH preći u novu fazu pristupanja Evropskoj uniji.

– A, bez ovog važnog koraka prema Evropi, doći će do daljnjih zastoja u važnim investicijama koje su poticaj budućeg prosperiteta BiH. Vlasti u BiH također treba da što prije odobre konačnu verziju mehanizma koordinacije – naglašeno je u saopćenju.

Wigemark i Cormack pojašnjavaju da prilagodba SSP-a i prihvatanje zahtjeva za članstvo će biti ključno za stvaranje uslova pod kojima će se program MMF-a održati i u narednim godinama.

Ističu da međunarodna zajednica sveukupno planira osigurati više od dvije milijarde eura kako bi pomogla BiH u naredne tri do četiri godine. Od toga će oko 850 miliona eura biti direktna budžetska podrška, a 1,3 milijarde eura će biti usmjerene na ulaganja u infrastrukturu.

– Više jednostavno nema vremena ukoliko želimo da Reformska agenda i podrška međunarodne zajednice urode plodom. Budućnost BiH ovisi o tome – zaključeno je u zajedničkoj izjavi ambasadorice SAD-a u BiH Maureen Cormack i šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Lars-Gunnar Wigemark.