Cormack: Nadam se da presude Šešelju i Karadžiću neće ugroziti napredak

BiH

maureen-cormack12345

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, komentirajući za bh. izdanje Večernjeg lista oslobađajuću presudu Haškog suda Vojislavu Šešelju, a u tom kontekstu i presudu Radovanu Karadžiću te kako će te dvije presude utjecati na političku stabilnost i budućnost BiH i cijele regije, naglasila je kako SAD već dugi niz godina govori o značaju vladavine zakona, a isto tako smatra kako je vrlo važno poštivati odluke suda.

– Shvaćamo da je za sve koji su preživjeli ratne godine jako teško složiti se s određenim zaključcima tih suđenja. Ja se iskreno nadam da te odluke neće ugroziti napredak kojem smo svjedočili u proteklih nekoliko godina. Prošle godine je bilo nekoliko značajnih koraka u odnosima BiH i Srbije, kao i u odnosima s drugim susjednim zemljama i ključno je za budućnost BiH, regije pa i Europe u cjelini, da se taj napredak nastavi. Znam da je to izazovno za ljude koji su preživjeli grozna ratna iskustva, ali nadam se da se možemo fokusirati na budućnost – kazala je američka ambasadorica.

Upitana da komentira dosadašnje rezultate BiH na provedbi reformi, uključujući proeruopske reforme, naglasila je kako je vrlo važna čvrsta posvećenost svih političkih stranaka i građana procesu Reformske agende, ali isto tako da je potreban veći zamah u provedbi reformi.

– BiH je podnijela aplikaciju za članstvo u EU i uvjeti koji su vezani za vjerodostojnost te aplikacije vrlo su jasni. Dakle, rezultati popisa stanovništva moraju biti objavljeni, jer je to preduvjet za mnoge ekonomske odluke u okviru Reformske agende. Također, moramo vidjeti prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i okončanje rasprave o mehanizmu koordinacije. Nakon toga slijede mnogi drugi koraci i sve to mora se uspješno provesti, bilo da je riječ o reformi zakona o radu, pitanju mirovina ili drugih pitanja iz Reformske agende. No, prije svega toga treba riješiti ova tri prva – dodala je.

Po njezinom mišljenju, da se provede Reformska agenda neophodna je politička volja, kao i borba protiv korupcije.

– Predugo smo bili svjedoci toga da se usvajaju zakoni ili potpisuju sporazumi koji se ne provode. Zato je politička volja ključna, a druga stvar koju ja konstantno ponavljam je borba protiv korupcije. Bez obzira da li govorimo o ekonomiji, obrazovanju, zdravstvu ili nekom drugom sektoru, dok se ne pozabavimo pitanjem korupcije i istinske vladavine prava u BiH ništa od ovoga ostalog neće biti funkcionalno – naglasila je američka ambasadorica.

Kada su u pitanju predstojeći lokalni izbori, američka ambasadorica ističe kako su u ovoj godini ključne dvije stvari i to da se građanima Mostara osigura da u desetom mjesecu mogu glasovati na lokalnim izborima na način kojim će se poštivati presuda Ustavnog suda o Mostaru te provedba GRECO i ODIHR preporuka kako bi se osiguralo da izbori budu slobodni, pravični i demokratski.

Cormack smatra da Hrvati, kao i drugi konstitutivni narodi, moraju osjećati da imaju mjesto koje im pripada u BiH i da se to njihovo mjesto poštuje.

– Ove godine, kratkoročno, mislim da moramo odvojiti Mostar i tehničke reforme i fokusirati se na njih kako bi osigurali da svi građani na lokalnim izborima ove jeseni mogu ostvariti svoje biračko pravo – ocjenila je ambasadorica Cormack.

Na pitanje koliko je zadovoljna onim što bh. vlasti poduzimaju u okviru borbe protiv terorizma i u kojoj mjeri su povratnici sa sirijskog ratišta realna prijetnja sigurnosti BiH i cijele regije, ambasadorica naglašava kako je to “jedno od najvažnijih pitanja za sve nas”, no isto tako i veliki problem.

Po njezinom mišljenju, BiH je poduzela neke značajne korake, kao što je zakon iz 2014. godine o zabrani odlaska na strana ratišta koji je imao veliki utjecaj, kao neke sudske presude pred kraj prošle godine.

– To su važni koraci i mi vrlo blisko surađujemo s Ministarstvom sigurnosti, policijom, OSA-om, kao bi osigurali istinsko partnerstvo. To ne znači da bilo tko od nas može biti zadovoljan onim što je postignuto. Za sve nas ovo je pitanje koje traži konstantnu pozornost. Konstantno moramo poboljšavati ono što radimo kako bismo se suočili s izazovima. Moramo nastaviti zajedno raditi kao partneri” – kazala je Cormack, naglasivši pritom kako u BiH Islamska zajednica doista igra vrlo pozitivnu ulogu.

– Gospodin reis-ul-ulema se bavi ovim izazovima, jer kada pogledate problem jasno vam je da agencije za provedbu zakona se mogu njime baviti onda kada znaju tko su teroristi, ali ključ za rješenje problema je sprječavanje mladih ljudi da odlaze na strana ratišta, da usvajaju ekstremistička gledišta. Zbog toga cijenimo ono što rade Islamska zajednica i reis Kavazović tako što unutar same zajednice djeluju da bi spriječili radikalizaciju. U BiH je važno da sve vjerske zajednice rade zajedno. Međureligijsko vijeće ima vrlo važnu platformu za to i to je svakako ključni aspekt – naglasila je Cormack.

Upitana je li BiH sigurnosno najugroženija zemlja u regiji kada je u pitanju terorizam što se vrlo često može čuti u javnosti, američka veleposlanica ističe kako se BiH doista suočava sa značajnom prijetnjom i opasnosti, no da slične izazove imaju i neke druge zemlje u regiji, ali i u zapadnoj Evropi.

Komentirajući pitanje kako BiH očekuje pozitivan odgovor za aktivaciju MAP-a sa samita NATO-a u Varšavi i koliko su realna takva očekivanja, ambasadorica kaže kako su uvjeti iz 2010. godine vrlo jasni i da napredak ostvaren, ali uvjeti nisu ispunjeni.

– Vrlo je jasno da se mora obaviti registracija vojne imovine u cijeloj BiH i mnogi saveznici u NATO-u smatraju da se taj uvjet mora ispuniti. Istodobno, postoji interes da BiH ide dalje i da bude partner s NATO-om u Afganistanu i drugim operacijama održavanja mira. Proces revizije obrane se također sada događa, treba se usuglasiti u svezi obrambene strukture, planovima za budućnost, kao što moraju uraditi i sve druge zemlje da bi se definirale oružane snage i dodatno profesionalizirale. Želim istaknuti da su Oružane snage BiH uspješne i vrlo cijenjene u svijetu zbog sudjelovanja u operacijama održavanja mira – podcrtala je.

Upitana koliki problem predstavlja to što u RS-u ne postoji većinska potpora javnosti za ulazak BiH u NATO savez i treba li možda primijeniti crnogorski recept gdje se vrlo aktivno radilo na educiranju javnosti o prednostima članstva u NATO-u, ambasadorica smatra kako tu postoji nekoliko stvari.

– Prije svega, kada je BiH dobila MAP u Talinu sve su stranke, uključujući SNSD koji je sada u vlasti, podržale to. Dakle, sve stranke su pokazale svoje opredjeljenje za ovaj proces. Crna Gora se na varšavskom samitu pridružuje NATO-u, a BiH mora napraviti dodatne korake kako bi došla u tu fazu. No, to je pitanje budućih razgovora, još nismo ušli u tu fazu. Aktivacija MAP-a je nešto što vidimo kao prirodni naredni korak nakon što bude ispunjen uvjet koji se tiče knjiženja vojne imovine. Vidimo da je Srbija u Partnerstvu za mir, nedavno je glavni tajnik NATO-a posjetio Beograd, a Srbija radi i na interoperabilnosti, tako da je važno za BiH da uzme u obzir regionalni kontekst dok radi na ostvarenju svog cilja. Mislim da je za BiH vrlo važno biti dijelom ovog procesa – naglasila je Cormack.

Kada su u pitanju američkih predsjednički izbori i koliko će oni utjecati na politiku SAD-a prema BiH i Balkanu, veleposlanica je istaknula kako glavni kandidati generalno govoreći još uvijek ne govore o svojoj vanjskopolitičkoj platformi, no da je neupitno da SAD podržava BiH i njezine građane.

– Oko 1,7 milijardi dolara uložili smo u ovu zemlju da bi postala uspješna, demokratska i prosperitetna zemlja i to opredjeljenje je i dalje vrlo čvrsto – zaključila je američka ambasadorica Cormack.