Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenička kriminalna hobotnica pustošila je vikendice širom Njemačke

20160330_EK-1

Svake tri minute u Njemačkoj biva obijen jedan stan i to je svakako jedan od gorućih problema sa kojim se suočavaju njemačka policija i stanovništvo. Rekodnom porastu ove statistike dobrano je doprinijela i zenička kriminalna hobotnica, čijih jedanaest članova je uhapšeno u okviru akcije „Anđeo“ (Engel).

Priča o raskrinkavanju ove organizovane skupine počela je u septembru prošle godine. Tada je tokom pljačke stana u dortmundskom naselju Berghofen uhapšen jedan provalnik. On, kako ističe šef Istražne komisije kodnog naziva „Anđeo“ Roland Brüss, „nije želio odati svoje saučesnike, ali je dalja istraga pokazala da su u istoj provali učestvovale još dvije osobe sa područja BiH.

Kasnije se ispostavilo da je riječ o bandi od najmanje 25 osoba, što je ustanovljeno pretresom njihovih stanova u Rurskoj oblasti, uglavnom u Essenu i Gelsenkirchenu“.

Na čelu zeničke grupe je jedna osoba

Kriminalci iz BiH se sumnjiče za više od 250 provalnih krađa na teritoriji Njemačke. Pripadnici ove skupine su pljačke najčešće vršili na području Nordrhein-Westfalena, ali i u Niedersachsenu, Münsterlandu, Westerwaldu, Sauerlandu i Eifelu. Provaljivali su uglavnom u vikendice u ruralnim krajevima.

Zanimljivo je da su, kako ističe Brüss, svoje akcije uglavnom izvodili u malim, najviše tročlanim, grupama, čije djelovanje je bilo koordinirano. Kada bi neki od pripadnika bande bivali uhapšeni, na njihovo mjesto bi članovi kriminalne skupine vrbovali nove provalnike, koji bi iz Zenice dolazili u Njemačku.

Zanimljivo je da, smatra Brüss, na čelu ove skupine provalnika stoji jedna osoba: „On je bosanski provalnik, koji je i u prošlosti obijao stanove, a sada koordinira akcije, pruža logističku podršku i daje upute grupama na terenu. Naime, oni su bili organizovani u 8-10 grupa“.

Izostala saradnja sa MUP-om ZDK

Predstavnici dortmundske policije su tokom proširenja istražnih aktivnosti pokušali stupiti u kontakt sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ali, kako kaže Brüss, nisu dobili tražene podatke.

„Sa kolegama u BiH do sada smo imali malo kontakata. Naši pismeni zahtjevi za saradnju su uglavnom išli putem BKA (Saveznog ureda za kriminal Njemačke). Sa kolegama iz Zenice nismo uspjeli ostvariti kontakt, jer oni vjerovatrno nisu bili sigurni u to da razmjenjuju podatke sa neakreditovanim policijskim strukturama“, ističe Roland Brüss.

S druge strane, uposlenici MUP-a ZDK ne raspolažu nikakvim operativnim podacima o osobama koje su umiješane u više od 250 provalnih krađa u Njemačkoj. Sve što trenutno znaju o cijelom slučaju je ono što piše u domaćim i inozemnim medijima. Mediji su, kako ističe glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Ahmić, najviše zaslužni za činjenicu da se rad te institucije pokušao prikazati kao kontraproduktivan.

„Mislim da su to paušalne procjene novinara i njemačkih portala. Mi promptno odgovaramo na svaki sličan zahtjev i mislim da nema nijednog zahtjeva na koji nismo odgovorili. Ja, doduše nisam upoznata sa svakim slučajem i zahtjevom, jer to rade kolege iz sektora kriminalisticke policije. Mi ne znamo s kim su oni kontaktirali“, izjavila je Ahmićeva.

Istraga se proširuje i na BiH

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu (30. marta) u Dortmundu prezentirano je više od 2.000 predmeta zaplijenjenih u stanovima uhapšenih provalnika. Uvid u otuđene stvari pokazuje da je na meti kriminalaca bilo sve što vrijedi, pa se tako, pored nakita, te srebrnih i zlatnih novčića, moglo vidjeti da su provalnici krali korištene parfeme, ženske tašnice, naočale, usisivače, pa čak i časopise.

Policija pretpostavlja da se na teritoriji Rurske oblasti još uvijek nalazi osoba koja je stajala na čelu ove skupine, a kojoj se, kao i ostalim pripadnicima zeničke bande, pokušava ući u trag.

Da bi se ustanovili svi vinovnici pljački i njihovi saučesnici, kao i gdje je i kod koga završio veliki dio ukradenih predmeta i novca, istraga će se svakako morati proširiti i na BiH. To će, osim za rasvjetljavanje ovog nesvakidašnjeg kriminalnog fenomena, biti i nova prilika za saradnju njemačke i bh. policije.