Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack: Očekujemo da CIK organizira izbore u Stocu do nove godine

cormark

Naredni korak BiH ka NATO putu je da završi Pregled odbrane do isteka rada a to je 30. novembar kojeg je Predsjedništvo BiH odredilo prošlog ljeta prije Varšavskog samita, kazala je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack u intervjuu za Aljazeeru, piše NAP.

Ona je naglasila da će Pregled odbrane predstavljati okvir za napredak u partnerstvu NATO-a s BiH.

– To je važan korak i nadam se da će biti završen na vrijeme. Redovno se sastajemo sa vladom kako bismo podržali taj proces. Kad to bude gotovo nadam se da će iz toga proizaći akcioni plan pomoću kojeg će NATO i partnerske zemlje tog saveza sarađivati sa BiH. I dalje je potrebno ispuniti uslove iz Talina kako bi se aktivirao MAP – kazala je Cormack.

Ambasadorica Cormack komentirala je i održani referendum u RS te je kazala da je ponovila da je referendum bio direktno kršenje odluke Ustavnog suda BiH.

– Snažno podržavamo institucije BiH da se pozabave ovim problemom. Te institucije moraju biti u stanju riješiti ovakva pitanja. Istovremeno Vlada SAD vodi komplikovan proces u koji je uključen određeni broj vladinih agencija koje će analizirati ovo pitanje i taj proces još traje.

Na pitanje o prekinutom izbornom procesu u Stocu, ambasadorica je kazala da se ne smije dozvoliti da Stolac postane drugi Mostar.

– On ne smije postati grad gdje se ne održavaju izbori. Smatramo važnim pitanjem da se CIK počne baviti tim pitanjem da analiziraju situaciju i da se novi izbori održe još ove godine – kazala je Cormack.