Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack posjetila treći proljetni EducationUSA sajam visokog obrazovanja

Maureen Cormack

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack posjetila je treći proljetni EducationUSA sajam visokog obrazovanja koji se održava danas u Sarajevu.

Istakla je da je sajam prilika za učenike i studente iz BiH da razgovaraju s predstavnicima brojnih američkih koledža i da se informiraju o tome kakve su njihove šanse za studiranje u Americi.

Naglasila je da je ”Grant koji daje šansu” nešto što predstavlja šansu za učenike i studente iz BiH, a namijenjen je onima koji imaju niska primanja i ne mogu sebi priuštiti da plate troškove, kao što su troškovi apliciranja na određeni fakultet ili koledž.

Cormack je novinarima kazala da trenutno u SAD-u studira oko 3.500 studenata iz BiH.

– Mislim da im mi ovakvim događajima dajemo inspiraciju da pokušaju da se prijave i da studiraju, i da uspostavljaju kontakte sa školama. Predstavljamo te škole i dajemo finansijsku pomoć – navela je Cormack te dodala da ima više od hiljadu američkih univerziteta i koledža koji nude stipendije za studente kojima je finansijska pomoć potrebna.

Uime organizatora sajma Aleksandra Popović je kazala da se danas u Sarajevu predstavlja 15 američkih univerziteta i koledža.

Navela je da je cilj sajma približiti američki sistem obrazovanja bh. učenicima i studentima te ih informirati o mogućnostima upisa takvih studija.

Istakla je važnost upoznavanja drugih kultura i načina života, pogotovo za BiH koja je na putu ka EU.

Sajam će biti otvoren u prostorijama Networksa u sarajevskoj Skenderpašinoj 1 do 20.00 sati.