Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack: Potrebno što hitnije aktiviranje MAP-a

BiH

maureen-cormack123

Aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na putu ka euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine bile su neke od tema razgovora ministrice odbrane BiH Marine Pendeš sa saradnicima i ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen E. Cormack.

Pendeš je sa Cormack ragovarala o aktuelnim pitanjima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka je bilo govora o saradnji Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane.

Pendeš je ambasadorici Cormack zahvalila na dosadašnjoj sveobuhvatnoj pomoći i podršci koju SAD pružaju Bosni i Hercegovini, te izrazila očekivanje da će Sjedinjene Američke Države podržati što skorije aktiviranje MAP-a za Bosnu i Hercegovinu, jer je ovo ministarstvo učinilo značajne napore vezane za ispunjenje talinskog uslova za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u za našu zemlju.

Razgovaralo se i o procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, učešću pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru, o Planu implementacije dokumenta “Pregled odbrane”, Planu modernizacije OS BiH, kao i drugim aktuelnim pitanjima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Cormack je i ovom prilikom iskazala opredijeljenost i snažnu podršku Vlade SAD za nastavkom reformi u Bosni i Hercegovini, te podršku Bosni i Hercegovini za pristupanje euroatlantskim integracijama.

U pratnji ambasadorice Cormack bila je političko-vojna savjetnica pri ambasadi SAD-a u BiH Carrie Giardino i vojni ataše SAD-a brigadir Mark M. Karas.