Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack: Promijeniti način postupanja prema osobama s invaliditetom

maureen-cormack

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack ukazala je na pitanja koja se tiču osoba sa invaliditetom, naglašavajući da BiH ima zakone koji štite njihova prava, ali da problem nastaje u njihovoj primjeni, a za potpunu implementaciju često nedostaje finansijskih sredstava.

– Neki zakoni su neadekvatni ili nejasno definirani. Stvarnost za roditelje i djecu sa invaliditetom u cijeloj zemlji je takva da škole često odbijaju upisati djecu sa invaliditetom, pravdajući to nedostatkom nastavnika ili asistenata ili fizičkim barijerama u smislu nedostatka pristupnih rampi – naglasila je Cormack na svom blogu.

Ambasadorica podvlači da u rješavanju tih i drugih problema strani donatori i lokalne nevladine organizacije mogu pomoći, ali oni ne mogu zamijeniti obrazovni sistem koji mora biti osmišljen tako da omogući svakom djetetu jednake šanse kako bi realizirao svoj puni potencijal.

Upozorila je i da se treba voditi računa o definiciji osobe sa invaliditetom jer vlasti u BiH u različitim dijelovima zemlje, na različitim nivoima, rade na različitom definiranju invaliditeta, čime se štite prava jednih, a zanemaruju prava drugih.

– Uporedo s tim, moramo promijeniti način na koji postupamo prema osobama s invaliditetom. Sistem isključivanja i institucionalizacije koji danas dominira mora se promijeniti. Posvećenost inkluziji podjednako je i znak liderstva i znak čovječnosti – stav je Cormack.

Na blogu je istaknula da političari u Bosni i Hercegovini moraju brinuti o svim građanima, uključujući i one koji spadaju u najosjetljivije kategorije, a koji su trenutno često zapostavljeni.

Da i osobe sa invaliditetom mogu učiniti mnogo, kaže ambasadorica, pokazuje primjer mladića koji boluje od cerebralne paralize, a bio je učesnik Avazovog maratona, dok su za Cormack inspiracija dvije djevojke koje su nedavno učestvovale u programu YES Kennedy Lugar Youth Exchange and Study (YES program).

Ambasadorica je kazala da su njih dvije, iako oštećenog vida, provele godinu dana u SAD, pohađale američku srednju školu i živjele u američkoj porodici.

– Jedna od njih je, kada se vratila, pokrenula program učenja engleskog jezika u Centru za slijepe i slabovide mlade osobe u Sarajevu. Iskoristila je iskustvo iz SAD da bi poboljšala kvalitet života drugih ljudi i u tome se ogleda moć pojedinca – zaključila je na svom blogu ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack.