Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Herojska borba čapljinskih vatrogasaca s požarima: Kuće su odbranjene!

BiH

požar

Pripadnici Vatrogasne jedinice Čapljina i dalje nadziru lokalitet Počitelja, Ševaš Brda, Strmac-Krčevina i Veledarove kuće, gdje je u četvrtak požar, nošen jakim vjetrom zaprijetio porodičnim kućama i privrednim objektima.

Porodične kuće Počitelja, Strmca i Krčevina su, uz velike napore vatrogasaca obranjene, a prilikom intervencije dva su vatrogasca zahvaćena vatrenom stihijom bila ozlijeđena.

Ozlijeđeni vatrogasci su dobro i već su danas bili na poslu, potvrdio je Feni Petar Krndelj, voditelj Službe civilne zaštite općine Čapljina.

Vatrogasno vozilo “Mercedes“ pretrpjelo je znatnu materijalnu štetu, a zatražena je pomoć od PVJ Mostar i VD Stolac i Čitluk, te Komunalnog poduzeća Čapljina.

Zbog siline vjetra požar je ugašen tek oko 23 sata, spašene su kuće kao i privredni objekti i nema otvorenog plamena, no vatrogasci i dalje nadziru požarište.

Dežurni operater Vatrogasne jedinice Čapljijna kazao nam je kako je ugašen i požar na lokalitetu Opličić, koji je izbio prije par sati.

Krndelj je podsjetio i kako čapljinski vatrogasci dnevno imaju najmanje oko 10 intervencija.

U međuvremenu, ruski ministar za izvanredna stanja Vladimir Puškov ponudio je pomoć Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u gašenju požara, objavila je agencija TASS.

“Čelnik ministarstva Vladimir Puškov poslao je brzojave s ponudom za praktičnu pomoć u zaustavljanju prirodnih katastrofa” Hrvatskoj i BiH, kaže TASS, a prenosi Hina.

“Rusko ministarstvo za hitna stanja spremno je odmah poslati modernu opremu za borbu protiv požara pogođenim područjima u Hrvatskoj i BiH, uključivo Il-76 i Be-200 Chs kao i stručnjake i spasioce s opremom za zaustavljanje požara i organiziranje zemaljske potpore zrakoplovima”, rekao je Puškov u brzojavu koji je upućen u četvrtak.