Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Propada bh. blago u institucijama kulture

BiH

zemaljski muzej fokus

Dugogodišnji neriješen status institucija kulture od značaja za BiH rezultirao je teškim finansijskim stanjem u ovim institucijama, istakao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović koji je gradonačelnika Sarajeva Ivu Komšića informisao da je posjetio svih sedam institucija kulture i lično se uvjerio da su vrijedni eksponati ugroženi.

Ministar Osmanović naglasio je potrebu za podizanjem svijesti javnosti o značaju kulturno-historijskog blaga smještenog u zatvorenom Zemaljskom muzeju i drugim institucijama i izrazio svoje očekivanje da će se iznaći rješenje za otvaranje Zemaljskog muzeja u što skorijem periodu.

Rekao je da su pokrenute konsultacije i pripremljen memorandum čijim potpisivanjem bi se ključni akteri obavezali na saradnju i finansijsku podršku i u tom smislu zatražio podršku Grada Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Komšić izrazio je zadovoljstvo iniciranim aktivnostima, posebno rješavanjem statusa Zemaljskog muzeja koji čuva najveće kulturno blago u BiH. Komšić je pozdravio aktivnosti ministra civilnih bposlova u rješavanju tog veoma važnog pitanja. Obećao je da će Grad Sarajevo finansijski podržati inicirane aktivnosti.

Najveća pažnja u razgovoru posvećena je Zemaljskom muzeju, ali je istaknuta važnost rješavanja statusa i drugih institucija koje čuvaju eksponate kulturne baštine svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.