Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack s Čovićem: Vladavina prava u BiH je ključna

Maureen Cormack i dragan covic

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je sastanak s ambasadoricom SAD-a Maureen Cormack na kojem je ambasadorica čestitala na objavi datuma podnošenja zahtjeva za članstvo u EU, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Čović je informisao ambasadoricu Cormack o napretku i narednim koracima BiH na putu ka članstvu u EU. Ambasadorica je izrazila zadovoljstvo napretkom koji je BiH postigla na tom putu, te uvjerenje da će dobar rad biti nastavljen i u periodu koji slijedi.

Sagovornici su se složili da je naredni veliki korak u pravcu euroatlantskih integracija BiH aktivacija akcionog plana za članstvo (MAP), koja podrazumijeva napredak u rješavanju pitanja neperspektivne vojne imovine. Ambasadorica Cormack je izrazila punu podršku SAD-a ovim procesima.

Ambasadorica je pozdravila politički dijalog koji se vodi oko implementacije presude Sejdić-Finci, a posebno odluke Ustavnog suda za Grad Mostar i preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a. Istaknut je značaj transparentnosti izbornog procesa, kao ključnog faktora demokratizacije društva.

Sagovornici su iskazali podršku prijedlozima i aktivnostima koji imaju za cilj proširenje strukturalnog dijaloga, kako bi isti bio što svrhovitiji.

Naglašen je ključan značaj pravosudnog sistema za vladavinu prava, a potom i za ulaganja koja su pokretač privrednog razvoja. Zajednička je ocjena kako je nužno uložiti dodatne napore na izgradnji racionalnog, efikasnog i nezavisnog pravosuđa u BiH.