Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radončić na Sudu BiH: Nalazim se u izolaciji, a ovo je politički proces

fahrudin radoncic

Ovo je politički proces i sukob sekularističke opcije i jedne druge – izjavio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić na kraju ročišta održanog u Sudu BiH, povodom zahtjeva Tužilaštva BiH da mu se odredi jednomjesečni pritvor, prenosi Dnevni avaz.

On je istakao da Tužilaštvo vrši nedopustiv pritisak na slobodu medija. Ilustrovao je to primjerom tužiočevog iznošenja razloga za određivanje pritvora, koji je se protivio puštanju na slobodu jer, on, Fahrudin Radončić,  ima direktnu kontrolu nad “Dnevnim avazom”.

– Ja sam već 48 sati u potpunoj izolaciji, bez mogućnosti da telefoniram, a mene Tužilaštvo čini odgovornim da vršim pritisak na to šta će izaći u “Avazu”, dajem naslove i izvodim borce na proteste.

Kao bivši ministar sigurnosti, toliko sam legalista da je nedopustivo procesuirati me da vršim te pritiske, dok se nalazim u pritvorskoj izolaciji. To je vrh ledenog brijega – rekao je Radončić.

Radončić je ispričao i kako je došlo do imenovanja Nermane Hadžijahić na mjesto ambasadorice BiH u Sloveniji.

– Ja sam se u ponedjeljak u 12 sati sreo s Izetbegovićem i dao mu CV na konsultacije. Već sutradan mi je odgovorio da je ambasadorica imenovana na sjednici Predsjedništva BiH. Moram Vam pojasniti kako se vodi procedura da bi se imenovao jedan ambasador.

Prijedlog prvo treba da prođe zvaničan protokol i pisarnicu Predsjednišva BiH – kazao je Radončić, pokazujući sutkinji Tatjani Kosović kako ti dokumenti izgledaju sa zaglavljima i memorandumima.

O sastanku sa šefom Misije OSCE-a u BiH Džonatanom Murom, Radončić je izjavio da on kao lider jedne velike stranke na takvom nivou i kontaktira sa ambasadorima.

– To posebno iz razloga što Bosna i Hercegovina 15. februara podnosi aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju. Svi ti razgovori su se ticali aktuelnih političkih dešavanja, a tako i sva ova prepiska koja se ovdje prezentira se ticala politike – objasnio je Radončić

Dalje je podsjetio da je upravo na dan njegove kandidature za člana Predsjedništva BiH na Kosovu pročitana optužnica u slučaju “Keljmedni”, a da je na dan kandidature SBB-ovog kandidata za državnog ministra prometa i komunikacija Bakira Dautbašića, 11. juanuara izvršeno hapšenje Dautbašića i njegove supruge Bilsene Šahman.