Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćosić: Protiv Sanjina Sefića 18 krivičnih prijava, Tužilaštvo samo jednom reagiralo

cosic_vahid
Vahid Ćosić

Sanjin Sefić, koji se sumnjiči da je automobilom usmrtio dvije djevojke u Sarajevu, prema podacima MUP-a Kantona Sarajevo, višestruki je povratnik u vršenju prometnih prekršaja.

Policijski komesar MUPKS-a Vahid Ćosić kazao je danas na konferenciji za novinare da je Sefić u MUP-u KS-a 47 puta evidentiran zbog kršenja Zakona o sigurnosti saobraćaja i sigurnosti na putu. Radi se o prekršajima kao što su vožnja pod djejstvom alkohola, neprilagođena brzina, vršenje nedozvoljenih radnji s vozilom, upravljanje motornim vozilom bez odgovarajućih pomagala, vožnja neregistriranim vozilom, vožnja s nevažećom vozačkom dozvolom, vožnja bez pojasa i razgovor telefonom u toku vožnje.

Također, kako je dodao Ćosić, Sefić je narušavao javni red i mir te prijetio drugim osobama, ometao i omalovažavao službene osobe.

– Na 18 krivičnih prijava, gdje je MUP njihovim podnošenjem završio svoj posao, Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije adekvatno reagiralo. Tačnije, na 18 krivičnih prijava Tužilaštvo je samo jednom reagiralo, tvrdi Ćosić.

Jasmin Sefić, otac osumnjičenog Sanjina Sefića i vlasnik vozila koje je učestvovalo u teškoj saobraćajnoj nesreći u ponedjeljak, kako je istaknuto, dužan je 3.855 KM zbog neplaćanja kazni za saobraćajne prekršaje.

Komesar Ćosić je kazao da su policijski službenici preuzeli sve operativne mjere i radnje radi prikupljanja informacija da se dođe do počinioca teškog krivičnog djela – saobraćajne nesreće u kojoj su u ponedjeljak uvečer poginule dvije studentice Edita Malkoč i Selma Agić.

Naveo je da je u 22.45 sati MUPKS usmeno obavijestio sve policijske agencije u BiH o počinjenom krivičnom djelu i identitetu počinioca. Ta informacija, kako je dodao, bila je dovoljna da sve agencije u BiH, uključujući i Graničnu policiju, imaju operativnu potragu za tom osobom zbog počinjenog krivičnog djela. MUPKS je pismenu obavijest sa svim dokumentima dostavio u 6.30 sati.

Kako je poznato, sudija za prekršaje je donio odluku o određivanju pritvora, nakon čega je za njim raspisana međunarodna portjernica. Sefić je sada pod kontrolom policijskih organa u Srbiji i slijedi postupak ekstradicije.

Ćosić je naveo da je bez obzira na medijske napise i spekulacije u svim situacijama postupio u skladu sa zakonom.

– Također, želim naglasiti da nemam nikakvih ličnih, funkcionalnih i institucionalnih problema ni s jednom agencijom za provođenje zakona, kao ni s Tužilaštvom i Sudom – naglasio je Ćosić.

Po njegovim riječima, policija je istražila i navodne pokušaje otmice djece ispred sarajevskih osnovnih škola, te utvrdila da ti navodi i informacije nisu tačne.

U Kantonu Sarajevo, po njegovim riječima, trenutno rade 1.444 policajca. Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji MUPKS-a je predviđeno 1.579 policijskih službenika, i trenutno, kako je dodao, nedostaje 135 policijskih službenika. Novim pravilnikom, koji je u izradi, pretpostavlja se da će KS na osnovu svih sigurnosnih procjena i parametara otprilike nedostajeti oko 250 policijskih službenika.