Lider HDZ-a

Čović: Ako nismo u stanju sad da se dogovorimo, bojim se da nikada nećemo

covic-FTV

Meni se čini da su svi spremni da se ovo do izborne godine završi

“Maštanja o federalizmu, građanskoj koncepciji nema”, kazao je Dragan Čović nakon još jednog maratonskog sastanka u zgradi Delagacije EU. “Treba početi s tim da sve oko izbora bude zakonito, od Središnjeg izbornog povjerenstva, biračkih odbora, finansiranja kampanje, mora biti zakonito. Mislim da je dobar prijedlog bio da se izmjene koje budu donesene a tiču se izbora članova Predsjedništva i nekih tehničkih izmjena, odmah budu ugrađene u Ustav.

“Ako nismo u stanju sad u 12. mjesecu da se dogovorimo, bojim se da nikada nećemo. Ja osobno mislim da je tako malo ostalo. Vrijeme je da se odluke donesu pa i ako kažemo da Hrvatima ne treba legitimni predstavnik onda to napišimo. Nadam se da nećemo čekati jer obično između dolazaka Palmera i Eichhorst čekamo da nas oni okupe”, kazao je Čović.

Na pitanje o tome da prokomentariše navode da su mu svi iz međunarodne zajednice naklonjeni rekao je: “Šta znači svi i šta znači naklonost. Da li je naklonjenost da Hrvati imaju svog predstavnika u Predsjedništvu kao što to u Ustavu piše”, pita se Čović.

“Ja im se mogu smao zahvaliti jer su dali doprinos jer žele pronaći rješenje, međutim oni nemaju rješenje. Oni su tražili da se mi isključivo dogovorimo. Ne žele da se modeli zovu po njima. Meni se čini da su svi spremni da se ovo do izborne godine završi. Preuzeo sam obavezu da ću narednih nekoliko dana raditi na tome da ponudimo rješenja”, dodao je Čović, prenosi FTV.