BiH

Predsjednik HDZ-a

Čović: Bez legitimnog predstavljanja neće biti ni BiH

09/09/2021

Ja razmišljam o BiH kao svojoj domovini. Mi tražimo rješenje u ovoj neizbornoj godini kako da završimo izborni zakoni i sve presude u Strasbourgu'', rekao je

”Christian Schmidt kao visoki predstavnik nije na bilo čijoj strani, kada je govorio o ovome da imamo problem legitimnog predstavljanja, govorio je o zaštiti BiH i, ako toga ne bude, neće biti ni BiH”, rekao je čelnik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović upitan danas u Grabovici da prokomentira istupe novog visokog predstavnika, javlja Bljesak.info.

Davanje šansi BiH ”On štiti samo BiH i sva tri naroda i sve žitelje u BiH, i ono što sam ja čuo od njega kroz dva razgovora jeste davanje šansi BiH. Sam je rekao da Ustav mora profunkcionirati, da BiH mora profunkcionirati kao normalna država”, rekao je Čović.

Dodao je kako će se, dok je ovakav Ustav,, njega ”slijepo podržavati”. ”A kada dođe novi mi kao predstavnici politika se moramo dogovoriti o novom okviru koji ćemo opet poštivati”, rekao je Čović. Dodao je kako su ”lažno pozivanje na probosansku BiH, lažni patriotizmi u ime jedne opcije besmisleni”.

”Ja razmišljam o BiH kao svojoj domovini. Mi tražimo rješenje u ovoj neizbornoj godini kako da završimo izborni zakoni i sve presude u Strasbourgu”, rekao je.

Kaže kako će do kraja rujna imati intenzivne razgovore, ”da se oko toga ne trguje ima li Hrvata premalo ili previše u institucijama”. Sve ostalo je rušenje BiH

”Ustav i zakon su okvir, a sve ostalo je rušenje BiH, a ti iz Sarajeva koji to zagovaraju takve priče su najveći rušitelji normalne i europske BiH”, rekao je Čović.

Inače, Ured visokog predstavnika za BiH odbacio je optužbe da se Schmidt svrstao na stranu HDZ-a BiH u raspravama o izmjenama izbornog zakona te je pozvao domaće vlasti da o tome donesu odluke sukladno domaćem zakonodavstvu i međunarodnim demokratskim standardima.

Komentari

Autor: Bljesak.info

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.