Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel

Čović: Bez snažnijeg djelovanja međunarodne zajednice, mi se sami nećemo dogovoriti

covic eu (1)

“Potrebno je osigurati jednakost i paritet među trima konstitutivnim narodima sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine, koji se nažalost sve češće krši u ime dominacije demografski brojnijeg naroda, osobito u Federaciji BiH”, rekao je Čović

Neprihvatljivo je da se svi stanovnici Bosne i Hercegovine, neovisno o svom nacionalnom izjašnjavanju, ne mogu kandidovati na izborima za pojedine političke funkcije. Isto tako, neprihvatljivo je da se Hrvati u Bosni i Hercegovini, iako konstitutivni narod, u velikom dijelu građani EU-a, ne osjećaju sigurno, poručio je danas u Briselu predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se članovima Vanjskopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, Čović se na početku osvrnuo na napore međunarodne zajednice usmjerene na zaustavljanje rata u Ukrajini.

“Nedvosmisleno se pridružujem liderima i institucijama Evropske unije u izražavanju jedinstva i podrške te najoštrije osude agresije i invazije Ruske Federacije na suverenu Ukrajinu”, rekao je Čović, te dodao:

“Mi u Bosni i Hercegovini posebno suosjećamo, u ovim teškim danima, s građanima Ukrajine. Mogu osobno posvjedočiti patnju izbjeglih iz Ukrajine, pogotovo žena i djece, stotinu njih već smo smjestili u Međugorje i Mostar, gdje su primljeni otvorenog srca”, rekao je Čović, podsjećajući kako je i u njegovoj domovini prije 30 godina počeo tada najkrvaviji rat na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Čović je naveo kako na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i svi njezini građani ”već četvrt stoljeća grade BiH”.

“Danas u Domu naroda PSBiH i dalje snažno zagovaramo našu budućnost u okrilju EU-a, nastojeći ostvariti prijeko potrebne pomake, duboko uvjeren kako možemo ostvariti naš put”, naveo je Čović.

Kazao je kako su svjesni da je pred njima još puno posla do sticanja statusa kandidata. Rekao je kako je Bosna i Hercegovina multinacionalna država koja može biti funkcionalna isključivo ako postoji puna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba i svih drugih građana.

“Potrebno je osigurati jednakost i paritet među trima konstitutivnim narodima sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine, koji se nažalost sve češće krši u ime dominacije demografski brojnijeg naroda, osobito u Federaciji BiH”, rekao je Čović.

To je nazvao anomalijom koju je potrebno ukloniti. Ukoliko se to uspije, “otklonit ćemo kršenja ljudskih prava, negativnu dominaciju, ali i djelovanje malignih aktera, te osigurati stabilnost i nastavak puta BiH prema članstvo u EU-u i NATO savezu”, istakao je Čović.

Rekao je kako je “politička dominacija predstavnika jednog naroda nad drugim dovela do vrhunca nepovjerenja među političkim predstavnicima triju konstitutivnih naroda, te uzrokovalo zastoj u provođenju ključnih reformi u zemlji”.

“Neprihvatljivo je da se svi stanovnici Bosne i Hercegovine, neovisno o svom nacionalnom izjašnjavanju, ne mogu kandidovati na izborima za pojedine političke funkcije. Isto tako, neprihvatljivo da se Hrvati u Bosni i Hercegovini, iako konstitutivni narod, u velikom dijelu građani EU-a, ne osjećaju sigurno. Politička prava Hrvata u BiH nisu ni priznata ni jednaka sa političkim pravima druga dva naroda”, ustvrdio je Čović.

Dalje je naveo kako Bosna i Hercegovina mora uskladiti svoje izborno zakonodavstvo s temeljnim ustavnim načelima i normama koje proizilaze iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Vjerujem da je moguće postići održivo rješenje”, rekao je Čović, dodajući kako je podrška evropskim institucija duboko cijenjena i značajna kako bi se došlo do održivog rješenja.

“Uloga, važnost i odgovornost međunarodne zajednice se ne smije zanemariti niti podcijeniti. Bez snažnijeg djelovanja međunarodne zajednice mi se sami nećemo dogovoriti, zato je vaša odgovornost ovdje povijesno velika”, naveo je Čović, te zaključio:

“Kako bismo žurno izašli iz ovog procjepa i nesigurnosti, kao ključni preduvjet bez daljnjeg odgađanja treba odmah promijeniti izborno zakonodavstvo. Time bi se značajno relaksirali odnosi između Bošnjaka i Hrvata u FBiH, stabiliziralo stanje u cijeloj državi, a to je najbitnije, omogućilo da se steknu formalno-pravni preduvjeti za održavanje općih izbora.”