Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Realno je da 2017. postanemo kandidat za ulazak u EU

BiH

dragan covic

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je rekao da je BiH aplikaciju za članstvo trebala poslati ranije, te da očekuje kako će država početkom sljedeće godine dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU.

“Od predsjedavajućeg Evropske unije, predstavnika Nizozemske dobili smo termin da 15. februara predamo našu aplikaciju za članstvo u EU. U bilateralnim razgovorima sa mnogima iz Evropske unije dogovorili smo da ta predaje bude uz nazočnost Federice Mogherini i Johannesa Hahna, kako bi se tom događaju dao poseban značaj”, kazao je Čović i nastavio:

“Moram iskreno reći, jer je bilo jako puno različitih stavova jesmo li ili nismo spremni za taj čin, da držim da smo bili spremni da to uradimo i ranije. Mnogi uzimaju sebi za pravo da govore da li smo mi kao država i društvo spremni za ovakav čin. To je pitanje opredjeljenja, jer predajom zahtjeva za članstvo iskazujemo našu opredjeljenost da želimo otvoriti procese razgovora sa Evropskom unijom i priključiti se njihovom sustavu. Ništa više od toga. Poslije predaje zahtjeva dobićemo odgovor koji će nam donijeti jako mnogo pitanja na kojima ćemo morati raditi i na koje će trebati odgovoriti. Vjerojatno je onda sasvim realna mogućnost da dobijemo kandidatski status početkom naredne godine. Naravno, ukoliko budemo i dalje radili ovakvom dinamikom. I taj kandidatski status neće značiti ništa više od toga, ali ćemo vremenom početi otvarati neka poglavlja, od njih najmanje 35 koliko će ih biti.”

Čović je naglasio kako vjeruje da će nakon sjednice Vijeća ministara i Predsjedništva BiH ove sedmice svi istim flasom govoriti u ime institucija BiH kada je u pitanju vjerodostojnost predaje zahtjeva za članstvo.

“Vjerujem da će kasnije sve ići ubrzanim tempom, jer će to biti ohrabrenje za sve nas da ovaj posao koji radimo zadnjih mjeseci nije bio uzaludan. Naš je interes evropski put i sami moramo sve uraditi, jer niko to za nas neće uraditi ni u Briselu, niti negdje drugo”, rekao je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dodao je da kako je siguran da će u drugom mjesecu razgovarati s prijateljima iz NATO saveza i izvjesno je da BiH može dobiti vrlo jasnu poruku za skup ministara u Varšavi koji će se održati u junu. Tada bi se trebalo krenuti sa akcijskim planom vezanim za MAP, te na taj način u prvoj polovini godine poslati snažne poruke ka realizaciji jasnih ciljeva koje je prije godinu dana postavilo Predsjedništvo BiH.

Kada je u pitanju dio dogovora prilagodbe sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Čović je uvjeren da je u ovoj fazi urađeno dovoljno da bi se predala aplikacija za članstvo.

“Sada je potrebno zaštiti domaće proizvođače, ali i prilagoditi se pravilima Evropske unije vezano za trgovinski sporazum. Isto tako istakao je da je mehanizam koordinacije već riješena stvar, te da će ubuduće BiH jednim glasom komunicirati sa Evropskom unijom. Ostavljen je prostor da se u narednom periodu taj mehanizam dorađuje, ukoliko bude bilo potrebe”, rekao je Čović.