Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik hdz-a

Čović: BiH će zbog ulaska u EU biti u stanju riješiti najvažnije probleme

dragan čović
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

“Ovaj pristup prema EU je prigoda da se riješe svi problemi, a u Ustavu moramo zaštititi poziciju tri konstitutivna naroda”, rekao je

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je danas u Beču očekivanje kako će Bosna i Hercegovina nakon otvaranja pregovora s Europskom unijom biti u stanju riješiti najvažnije prijepore u zemlji, uključivo i izmjenu Izbornoga zakona uz očuvanje uloge triju konstitutivnih naroda.

Čović je, zajedno s čelnicima SDP-a BiH Nerminom Nikšićem i SNSD-a Miloradom Dodikom, čije stranke također čine vlast na državnoj razini, govorio o evropskim integracijama BiH, nakon što je ovoga tjedna Europska komisija preporučila otvaranje pregovora s BiH na temelju provedenih reformi. Da bi se to dogodilo Evropsko vijeće mora sljedećeg tjedna odobriti otvaranje pregovora s ovom zemljom.

Preglasavanje Hrvata

“Kada je riječ o evropskom putu BiH siguran sam da ćemo dobiti pozitivan odgovor”, rekao je čelnik HDZ-a BiH, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH. Ocijenio je europski put prigodom za rješavanje višegodišnjih prijepora između triju konstitutivnih naroda.

“Ovaj pristup prema EU je prigoda da se riješe svi problemi, a u Ustavu moramo zaštititi poziciju tri konstitutivna naroda”, rekao je on. Po njegovim riječima to uključuje i izmjenu Izbornoga zakona kako bi se prestalo s preglasavanjem Hrvata, s obzirom da je hrvatski narod “zakinut” jer ne može izabrati svoga člana Predsjedništva BiH.

“Najveća ugroza BiH je da bošnjački narod svojom mnogobrojnošću bira Hrvatima u četiri navrata člana Predsjedništva. To je najviše iskušenje za budućnost BiH”, dodao je.

U četiri navrata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dominantno glasovima Bošnjaka biran je Željko Komšić, s kojim se odbijaju susresti zvaničnici Hrvata u BiH i Hrvatskoj.

Nikšić: Kompromis nije slabost ili izdaja

Čelnik SDP-a BiH i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ocijenio je kako je najveći uspjeh sadašnje vladajuće koalicije na državnoj razini spremnost za nastavak razgovora i postizanje kompromisa.

“Najveći dobitak u proteklom razdoblju bilo je da kada oko nekih stvari i ne mislimo isto, da nastavljamo razgovarati kako bi približili stajališta. Kompromis nije slabost ili izdaja nego želja da bi svima bilo bolje”, istaknuo je čelnik Socijaldemokratske partije. Dodao je kako da je u proteklom razdoblju donesen niz zakona, čime su vlasti BiH pokazale da je ova zemlja spremna za europski put.

Čelnik SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Beču kako BiH treba iskoristiti šansu, ali da neće prihvatiti prijedloge koji bi doveli u pitanje poziciju Republike Srpske. On je kritizirao američku administraciju koja je nastavila sankcionirati njemu bliske zvaničnike, te je ponovno negirao legitimitet visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, kazavši kako se nada da će se njegov ured zatvoriti nakon otvaranja pregovora s Europskom unijom.