Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: BiH naredne godine očekuje da postane kandidat za članstvo u EU

BiH

covic

Dva ključna strateška cilja Bosne i Hercegovine su aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u u šestom mjesecu ove godine i kandidacijski status za Evropsku uniju naredne godine, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas u Bruxellesu nakon predaje aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

„Moram iskazati zadovoljstvo, evo, nakon predaje našeg zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina je okrenula još jednu stranicu u svojoj euroatlantskoj budućnosti. Uvjeren sam da je to put koji nas dodatno jača da pozitivnu energiju usmjerimo u promjene u društvu. Ja sam uvjeren da BiH pripada evropskoj obitelji i to će na praktičan način pokazati u narednih godinu – dvije dana, kao što smo to praktično pokazali od prve posjete gospođe Mogherini u zadnjih godinu dana u BiH“, kazao je Čović.

Naveo je kako mnogi nisu vjerovali kada su bh. vlasti donijele svoje planove za proteklu godinu da će BiH imati poziciju da aplicira za članstvo u Evropskoj uniji s obzirom na kompleksne odnose koji postoje u BiH, „ali zato to jeste danas poseban dan, neki će kazati, povijesni dan za sve nas“, rekao je.

Čović je zahvalio evropskoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini i komesaru za politiku proširenja i susjedstvo Johannesu Hahnu koji su, kako je kazao, svakodnevno komunicirali sa bh. vlastima proteklih šest ili sedam mjeseci „u uvjerenju da je došlo vrijeme da predamo zahtjev za članstvo“.

„Ja sam siguran da od danas više povratka nema. Bosna i Hercegovina mora stići svoje istočne susjede na evropskom putu. Ja sam uvjeren da je naredni korak već u šestom mjesecu poziv za aktiviranje Akcijskog plana za NATO savez. To će još jednom poslati dodatnu poruku, a s druge strane, iz razloga što mi ove godine imamo i lokalne izbore. Prvi put od Dejtona do danas, mi ćemo u jednoj godini morati raditi prave, istinske reforme na ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti unutar države s jedne strane, a s druge strane voditi određenu izbornu kampanju koja, znate da nikad nije lagana u BiH“, kazao je Čović.

Potom je uputio poziv svim svojim kolegama da zajednički nastave pratiti evropski put BiH i da strateško opredjeljenje za evropske integracije, kako je dodao, „ne miješamo s unutrašnjim problemima“. Pozvao je i na izmjene izbornog zakonodavstva.

„Vjerujem da ćemo u narednih par mjeseci dobiti pozitivno mišljenje iz Bruxellesa i naredne godine s pravom planirati naš kandidatski status“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Napomeno je kako će BiH, provodeći niz reformi, morati biti krajnje socijalno osjetljiva, ali i provesti reforme kojima će ojačati inostrane investicje i početi otvarati radna mjesta.

Dodao je da je aplikacija BiH za članstvo u EU „više nego kredibilna, mada su mnogi o tome spekulirali“.