Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini i Hahn: Ovo je dan slavlja za sve nas, ali dugo putovanje tek predstoji

BiH

hahn

Bosna i Hercegovina predala je danas zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Ova odluka uslijedila je nakon višemjesečnih napora bh. rukovodstva i vjerujemo da su ovo težnje bosanskohercegovačkog naroda, kazali su visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u zajedničkoj izjavi povodom predaje zahtjeva naše zemlje za članstvo u EU.

Oni kažu da je ovo dan slavlja za sve nas jer je Balkan prije samo dvadeset godina bila “jedna od užasnih stranica u knjizi evropske historije.”

– Potrebno nam je jedinstvo u ovim vremenima punim izazova. Dok neke sile diljem našeg kontineta dovode u pitanje samo postojanje naše unije, predaja zahtjeva Bosne i Hercegovine pokazuje potrebu za ujedinjenim evropskog kontinenta, a ta potreba je i dalje snažna među našim narodima – navode Mogherini i Hahn.

Odluka da se preda zahtjev za članstvo pripada isključivo građanima i vladi Bosne i Hercegovine, i samo njima, navodi se u zajedničkoj izjavi. Evropska unija uložila je trud u jačanje evropske perspektive Bosne i Hercegovine.

Mogherini i Hahn su podsjetili da su posjetili Sarajevo mjesec dana nakon početka njihovog mandata 2014. godine.

– Tada je evropska perspektiva Bosne i Hercegovine još bila blijeda. Nakon toga smo odlučili da zauzmemo drugačiji pristup prema zemlji. Taj pristup zasnovan je na odluci da konkretna pitanja budu prioritet, a to su građani ove države. Pragmatičan, ali i simboličan izbor, jer mi želimo da građani naše unije imaju bolji život – podvlače Mogherini i Hahn.

Pohvalili su uspjehe o pitanju Reformske agende, nazvavši ih impresivnim. Dodali su da sada ne bi bili tu da vodstvo zemlje nije preuzelo inicijativu.

U zajedničkoj izjavi, Mogherini i Hahn su kazali da svi moramo iskoristiti zamah i nastaviti vrijedno raditi. Reforme za poboljšanje ekonomskog rasta i socijalne pravde, vladavine zakona i javne administracije moraju biti implementirane.

Funkcionalnost institucija Bosne i Hercegovine mora ostati prioritet, uključujući učinkovit i funkcionalan mehanizam koordinacije što se tiče evropskih pitanja, navodi se u izjavi.

– Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon pristupanja Hrvatske omogućit će Bosni i Hercegovini normalizaciju trgovinskih odnosa s EU. Država će nastaviti uživati benefite naprednog trgovinskog i investicionog režima dok štiti domaće proizovođače u skladu sa Sporazumom – naglašavaju oni.

Visoka predstavnica i evropski komesar izrazili su očekivanje da će vlada na svim nivoima adekvatno reagovati na izazove s kojima se zemlja suočava kada je u pitanju pravosudni sistem.

– I dalje postoje rane koje moraju zarasti. Ali, zajedno možemo pomoći jedni drugima u napretku prema budućnosti pomirenja. Zajedno možemo izgraditi snažniji evropski kontinent gdje sve zajednice žive jedne uz druge i sarađuju bez obzira na etničke, nacionalne i vjerske podjele. Dvadeset godina nakon rata došlo je vrijeme da pogledamo naprijed prema našoj zajedničkoj budućnosti uistinu ujedinjene Evrope – kazali su visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u zajedničkoj izjavi.