Čović: Članovi Predsjedništva BiH trebaju iznositi zajedničke stavove

covic hns (4)

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović istupa potpuno samostalno i mimo dogovora sa druga dva člana, te izrazio bojazan da će ova institucija, funkcionišući na ovaj način, napraviti više štete nego koristi.

“Iznenađuje da je Izetbegović posljednjih sedam dana, otakao je preuzeo predsjedavanje, već tri ili četiri puta istupio samostalno, iznoseći detalje koji nemaju veze sa stvarnošću. Neki dan sam, dok je trajala sjednica Predsjedništva, čitao šta sam govorio o Islamskoj zajednici, a od toga nijedna riječ nije tačna”, rekao je Čović novinarima.

Komentarišući Izetbegovićeve izjave o današnjem sastanku sa predsjednikom ruskog Savjeta Federacije Valentinom Matvijenko, on je istakao da su izneseni neutralni stavovi.

“Nismo uopšte pominjali vrijeme rata, već da različito gledamo na prošlost, ali i viziju budućnosti. Zahvalili smo se na posjeti najvišoj delegaciji zemlje sa kojom želimo i dalje graditi privredne i druge odnose. Rekao sam da bi drugačije govorili i o Siriji i Ukrajini da smo organizovaniji. Pošto ne možemo iznositi pojedinačne stavove, iznosimo neutralne”, rekao je Čović.

On je istakao da se boji da će Predsjedništvo BiH, funkcionišući na ovaj način, napraviti više štete, nego koristi.

Komentarišući reagovanja iz BiH na početak gradnje Pelješkog mosta, Čović je rekao da se treba ograditi od svih izjava i stavova koji nisu zvaniči stavovi institucija.

“Ako Zvizdić istupa u ime Savjeta ministara, onda to mora biti stav Savjeta ministara”, rekao je Čović.

On je dodao da će Pelješki most uveliko pomoći BiH, ističući da ne zna šta se želi napraviti “sa ovakvom ujdurmom”.

“Da li napraviti još jednog problematičnog susjeda? Mislim da opet pravimo štetu BiH. Nama treba izuzetan odnos sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, šta god ko o tome mislio. Budućnost trebamo vezati sa našim susjedima, a ovakve stvari moramo rješavati zajednički kroz institucije. Moramo se saglasiti u svim stavovima”, poručio je Čović.