Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skopljaković: Ne slažemo se s izjavama o zatvaranju OHR-a

bozo

Predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković cijeni kako je apsolutno dopustivo da se visoki dužnosnici prijateljskih zemalja, koji su pozvani u službeni posjet BiH, obrate domaćim parlamentarcima i javnosti iznesu stajališta svojih zemalja, ma kakva ona bila.

– U tom kontekstu je posebno opravdano što se predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske federacije Valentina Matviyenko, koja je došla na poziv naših parlamentaraca i čija je zemlja članica Vijeća za provedbu mira, pojavila u Paralmentu BiH, međutim Hrvatska stranka se ne slaže s njezinim stavovima oko ukidanja i zatvaranja OHR, odlaska stranih sudaca iz Ustavnoga suda BiH i jačanja entiteta na račun državnih institucija- izjavio je u utorak Skopljaković, priopćeno je iz njegove stranke.

On kaže kako HS podržava jasno tumačenje Visokoga predstavnika Valentina Inzka da su uvjeti za odlazak OHR definisani još prije nekoliko godina u razdoblju Miroslava Lajčaka na čelu OHR i da su sadržani u uvjetima 5+2.

Iz HS podsjećaju da se to odnosi na sređivanje državne i vojne imovine, fiskalnu stabilnost, pravnu državu…

– Jedan od dva uvjeta je i pozitivna procjena političke situacije. Nažalost, politička situacija u BiH, zahvaljujući upravo neodgovornim i gramzljivim domaćim političarima možda nikada nije bila gora i opasnija od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma – mišljenja je Skopljaković.

– Hrvatska stranka se protivi zatvaranju OHR-a sve dok BiH ne postane članica NATO saveza i EU. Hrvatski interesi su euroatlantske integracije, to je minimum ispod kojeg nećemo ići i tu nema rasprave – poručio je Skopljaković.