Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Daleko smo od NATO saveza

BiH

covic

Daleko je Bosna i Hercegovina od NATO saveza, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Podsjetio je da je BiH nedavno podnijela zahtjev za članstvo u EU, što je bilo iznenađenje za mnoge te je izrazio uvjerenje da će iznenađenje biti još veće kada iduće godine dobijemo kandidatski status iako to sada izgleda skoro kao nemoguća misija.

“Istina to je BiH i takvi su odnosi kod nas. Takvi su i vertikalni i horizontalni načini naše komunikacije. Taj naš put kada su u pitanju evroatlanske integracije je, ja mislim, nezaustavljiv. Koliko ćemo mi biti odgovorni prema svima vama i prema svima koji žive u BiH i vjeruju u nju toliko ćemo možda ubrzanije i raditi ove procese”, kazao je Čović.

Za predaju aplikacije kaže da su “svjesni da je to samo početak i da je to samo otvaranje vrata”, a da tek dolazi do izražaja kredibilitet.

“Sam čin predaje je više nego kredibilan, više nego vjerodstojan”, poručio je Čović dodajući da bi odgovor o kredibilnosti aplikacije trebao doći u ovoj godini.

Govoreći o pozivu iz Varšave ili aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO savezu Čović je kazao da “smo mi daleko od NATO saveza”.

covic nato

 

“Ključno pitanje na unutarnjem planu bit će izborno zakonodavstvo. To je također tema koja nas okuplja ovih dana, zbog toga ja jesam imao zatvorene razgovore i sa Izetbegovićem i Radončićem, u naredna dva dana i sa Dodikom. Vjerovatno naredne sedmice i tri člana Predsjedništva sa nositeljima izvršne vlasti na razini BiH, prije svega da bi se međusobno uvažavali i korektno provodili ono što međusobno dogovorimo. Do sada to nismo radili tako”, pojasnio je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je podsjetio da je mehanizam koordinacije usaglašen i usvojen na Vijeću ministara 30. jula prošle godine uz zaključak da će se u roku od dva mjeseca prilagoditi Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

“Taj dokument nikad nije potpisan, nikad nije usaglašen na način na koji smo se dogovorili”, poručio je Čović. Dogovor je bio da krajem januara imaju izmjene i dopune već usaglašenog mehanizma koordinacije iz jula prošle godine i da kao takve budu usvojene.

“Desilo se da smo jedan dio tog dogovora ispoštovali, a drugi nismo. Radi čega je to nekome trebalo ne mogu ja o tome danas”, ispričao je Čović.

Izrazio je sigurnost da “ćemo mi u narednu godinu ili dvije još dva ili tri puta mijenjati ovaj mehanizam koordinacije”.

“Mislim da smo mi došli blizu kraja samo je trebalo malo više strpljenja ili političke korektnosti, danas ne bi imali nijedne primjedbe, a imali bi mehanizam koordinacije”, kazao je Čović.

Mišljenja je da će se u mjesec ili dva imati taj “prečišćeni tekst dokumenta koji je usvojen”.

Čović je govorio i o Oružanim snagama BiH kao i broju vojnika kazavši: “Šta državi kao što je BiH znači 10.000 vojnika u sigurnosnom smislu?”. Kazao je da su oni danas na usluzi građanima najviše kada su u pitanju vremenske nepogode, ali da najveći broj njih čuva imovinu koja nikome ne treba.