Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 12. godišnjica od pogibije BorisaTrajkovskog

BiH

20160226_2_14467881_5778664_Web

Dvanaesta godišnjica pogibije makedonskoga predsjednika Borisa Trajkovskoga, koji je zajedno sa suradnicima i članovima posade stradao u zrakoplovnoj nesreći prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju, danas je obilježena polaganjem vijenaca ispred Spomen-obilježje na Matića brdu, javlja Anadolu Agency (AA).

Da se radi o velikoj povijesnoj ličnosti posvjedočila je činjenica da je sa spomen obilježju uz obitelj Trajkovski polaganjem vijenaca počast tragično stradalom makedonskom predsjedniku odalo rukovodstvo Grada Mostara, uz predstavnike viših razina vlasti Bosne i Hercegovine te diplomatskog zbora u BiH. U makedonskom izaslanstvu u ime Predsjednika Republike Makedonije sudjelovali su Milutin Arsoski, šef Odjela u Uredu Predsjednika, u ime Vlade Republike Makedonije, Elena Kuzmanovska, državna tajnica ministarstvu vanjskih poslova i Dimče Petrovski, direktor Glavnog stožera Armije Republike Makedonije.

„Boris Trajkovski je tijekom cijeloga svog političkog djelovanja gradio mostove suradnje, koji su povezivali narode na širim prostorima“, između ostalog istaknuto je prilikom svečanog polaganja vijenaca na spomen obilježju.

Sjećajući se na život i djelo Borisa Trajkovskog naglašeno je kako je on bio veoma značajna ličnost za povijest Makedonije, te da su ga krasile odlike velikog političara, državnika ali prije svega velikog čovjeka i istinskog prijatelja.

mostar trajkoski

„Iako je prošlo 12 godina, naša bol je još uvijek isto velika“, kazala je ime Vlade Republike Makedonije, državna tajnica ministarstvu vanjskih poslova Elena Kuzmanovska, na mjestu tragedije koja je Makedoniji zauvijek oduzela istinskog lidera i državnika i velikog čovjeka.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je poručio da je makedonski predsjednik život izgubio u veoma značajnoj političkoj misiji, te se prisjetio dana kad se dolazak tadašnjeg makedonskog predsjednika Trajkovskog iščekivao na međunarodnoj konferenciji u Mostaru.

„To je trebao biti jedan pozitivan događaj, ali desio se takav nesretan slučaj da smo svi ostali zatečeni i da smo uistinu konferenciju koju smo predviđali za bolju suradnju u široj regiji doveli u jednu situaciju gdje smo svi žalili i proveli vrijeme u tuzi za pokojnim predsjednikom Trajkovskim koji je završio ovdje na ovome mjestu“, kazao je Bešlić.

Bešlić je naglasio i kako je pogibija predsjednika Trajkovskog veliki kamen koji spaja u jednom mostu mozaika dva naroda, i koji je ujedno i poticaj drugima za suradnju koja je po njegovim riječima ključ prosperitetne budućnosti.

„Mi ovim obilježavanjem 12. godišnjice tragičnog događaja ugrađujemo još jedan kamen u iskreni čvrsti i prijateljski most koji će nas trajno podsjećati na Borisa Trajkovskog. Grad Mostar i svi njegovi građani s tugom i poštovanjem sjećat će se makedonskog predsjednika koji je bio istinski prijatelj Mostara“, zaključio je Bešlić, prenosi Anadolu Agency.