Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović i Ljubić spremni se odreći 17.500 sarajevskih Hrvata?

covic_ljubic

Izabrani predstavnici HDZ-a BiH i HDZ 1990 konstantno i kontinuirano potenciraju da su Hrvati u BiH neravnopravni sa ostalim narodima, što je bilo tema i nedavno održanog znanstveno-stručnog skupa “Hrvati u BiH – nositelji europskih vrijednosti”. Dragan Čović se kao i obično izjasnio da se prije svega zalaže za institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda u cijeloj BiH, o čemu bi trebale da svjedoče i predložene izmjene Izbornog zakona BiH.

Krajem prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH, o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a na osnovu apelacije Bože Ljubića.

Nakon presude, kojom su odredbe Izbornog zakona BiH proglašene neustavnim, HNS BiH (čije su članice i HDZ BiH i HDZ 1990) pristupio je izradi prijedloga, odnosno amandmana na Izborni zakon BiH, a kako bi se postigla ravnopravnost i izvršila presuda Ustavnog suda BiH.

Prema javnosti dostupnim prijedlozima izmjena Izbornog zakona, jasno su postali vidljivi stranački interesi na jednoj, i deklarativno zalaganje za ravnopravnost Hrvata na drugoj strani, piše istinomjer.ba.

Priča o izmjenama izbornog zakona BiH dobila je dva lica, kao i dva prijedloga o načinu izbora izaslanika u Dom naroda FBiH.

Naime, prvi model predviđa da se iz svake županija / kantona bira broj predstavnika svakog konstitutivnog naroda, a koji bi bio srazmjeran učešću tog naroda u ukupnom broju Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih u FBiH.

Prema prvom modelu, izaslanici iz reda svakog konstitutivnog naroda i ostalih županija / kantona brali bi se na sljedeći način:

a) 17 izaslanika iz reda bošnjačkog naroda se bira iz zakonodavnih tijela kantona na način da Tuzlanski kanton bira pet (5) izaslanika, Sarajevski četiri (4) izaslanika, Zeničko-dobojski tri (3) izaslanika, Unsko-sanski tri (3) izaslanika, Hercegovačko-neretvanski jednog (1) izaslanika i Srednjobosanski jednog (1) izaslanika iz reda bošnjačkog naroda.

b) 17 izaslanika iz reda hrvatskog naroda se bira iz zakonodavnih tijela kantona na način da Hercegovačko-neretvanski kanton bira pet (5) izaslanika, Srednjobosanski četiri (4) izaslanika, Zapadnohercegovački tri (3) izaslanika, Herceg-bosanski dva (2) izaslanika, Zeničko-dobojski jednog (1) izaslanika, Posavski jednog (1) izaslanika i Tuzlanski jednog (1) izaslanika iz reda hrvatskog naroda.

HNS i HDZ BiH pod izgovorom provedbe i primjene odluke Ustavnog suda BiH, prilagođavanjem i izmjenom Izbornog zakona BiH, precizira broj delegata iz svakog naroda po kantonima, na način da najviše Bošnjaka dolazi iz onih kantona gdje su većina, najviše Hrvata iz kantona gdje su oni većina i najviše Srba iz kantona gdje ih je po popisu stanovništva najviše.

Dakle, prema ovom prijedlogu, 17.520 Hrvata (Rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine) koji žive u Kantonu Sarajevo ne bi imali svog predstavnika u Domu naroda Parlamenta FBiH!

Gore predloženi model izbora Doma naroda FBiH suprotan je tvrdnjama i obećanjima koje je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH, i nekadašnji kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, iznio na predizbornom skupu u oktobru 2014.

“Nismo digli ruke od Sarajeva kako bi neki voljeli. Ono što radimo i način na koji to radimo iza sebe krije vjerodostojnost politike koju zagovaramo. Trebamo biti ponosni na 24 godine stranačkog djelovanja HDZ-a BiH. Snaga HDZ-a BiH je pokrenuta upravo ovdje u Sarajevu.”

(Dragan Čović, Predizborni skup HDZ i HNS BiH 01.10.2014.)

Drugi tzv. “Dionički model” predviđa dosta složen i komplikovan način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, a rješenje je bazirano na tačnom izračunu „koeficijenta elektorskog glasa“ koji matematički precizno svakom konstitutivnom narodu (i ostalim) u svakom kantonu dodjeljuje tačno onoliko glasova („dionica“) koliki je udio stanovnika tog konstitutivnog naroda (i ostalih) u nekom kantonu prema ukupnom broju stanovnika tog naroda u Federaciji BiH.