Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jedno priča, drugo radi

Čović ipak nije podržao stav Evropske unije

covic doma naroda11

Podsjećamo, Čović, koji je i lider HDZ-a BiH, u svojim je ranijim medijskim istupima isticao kako on i HDZ podržavaju politiku Evropske unije

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, na sjednici Doma naroda održanoj 24.3.2022. godine, glasao je protiv prijedloga za dopunu dnevnog reda s tačkom “Usvajanje zaključaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kojim se od Vijeća ministara BiH traži potpuno usklađivanje politika, mjera i stavova sa zvaničnim stavovima Evropske unije o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu”, iako je u svojim ranijim medijskim istupima isticao kako podržava politiku EU.

Podsjećamo, Čović, koji je i lider HDZ-a BiH, u svojim je ranijim medijskim istupima isticao kako on i HDZ podržavaju politiku Evropske unije. Tako je prilikom gostovanja u emisiji “Pressing” na N1 televiziji ustvrdio da će “HDZ dominantno podržavati sve što uradi Europska unija” te da on želi da “usklađujemo politiku s tim partnerom”.

Voditelj: Na čijoj ste vi strani, ruskoj ili ukrajinskoj?

Čović: Ni na jednoj.

Voditelj: Kako?

Čović: Na strani onoga što je danas red, a red je poštivati. Prije svega, mi idemo ka Europskoj uniji. Sve što uradi Europska unija, dominantno će podržavati HDZ.

Voditelj: EU je dominantno osudila napad.

Čović: Upravo to, slijedimo nešto što je obitelj, mi toj obitelji težimo, Europskoj uniji. Dao sam zahtjev prije nekih 7, 8 godina za naše aktivnosti kada je u pitanju priključenje EU, da je sreće do sad smo morali imati kandidatski status. Onda bismo našu vanjsku politiku usklađivali s tim partnerom, jer ja želim da je usklađujem s tim partnerom.

Čović je ratna dešavanja u Ukrajini komentarisao i putem Twittera, gdje je zauzeo identičan stav, ne osudivši direktno agresiju Rusije.

Kao dio ujedinjene evropske porodice, mir je kolektivno i trajno opredjeljenje naše zemlje. Uz razorni razvoj događaja, invaziju i rat u Ukrajini, ponovo pozivamo na hitan prekid vatre, solidarnost i dijalog.

Na sjednici Doma naroda, održanoj 24.3.2022. godine, delegat u Domu naroda PSBiH Denis Bećirević predložio je dopunu dnevnog reda s tačkom “Usvajanje zaključaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kojim se od Vijeća ministara BiH traži potpuno usklađivanje politika, mjera i stavova sa zvaničnim stavovima Europske unije o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu”.

Bećirević je istakao da je osam ambasadora Evropske unije uputilo demarš Vijeću ministara BiH u vezi sa glasanjem o rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj. Bećirević je dodao da se u rezolucijama EBRD-a govori o tome da “EBRD neće provoditi nove operacije, kredite niti tehničku pomoć Ruskoj federaciji i Rusiji, a po mogućnosti će obustaviti ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države”. Naglasio je da je EBRD od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu, budući da kreditira milionske projekte u BiH, a Vijeće ministara je odgodilo glasanje o rezolucijama EBRD-a.

Danas mi na ovoj sjednici Doma naroda moramo napraviti jednu razdjelnicu, i za domaću i za međunarodnu javnost, da definitivno vidimo ko je za Evropsku uniju, za Sjedinjene Američke Države i slobodni svijet, a ko traži kandidatski status kod Putinove Rusije i Lukašenkove Bjelorusije.

Prijedlog Denisa Bećirevića o dopuni dnevnog reda po ovom pitanju usklađivanja politike Vijeća ministara BiH sa zvaničnim stavovima EU po pitanju ruske agresije na Ukrajinu nije uvršten na dnevni red jer nije imao potrebnu većinu glasova.

Za uvrštavanje ove tačke na dnevni red glasali su svi delegati/kinje iz Kluba bošnjačkog naroda, dok su protiv bili svi delegati/kinje iz Kluba srpskog naroda. Kada je riječ o delegatima/kinjama iz Kluba hrvatskog naroda, protiv su bili Dragan Čović (HDZ BIH) i Marina Pendeš (HDZ BIH), dok je za uvrštavanje ove tačke na dnevni red bio Zlatko Miletić. Lidija Brada (HDZ BIH) i Bariša Čolak (HDZ BIH) bili su suzdržani.

Budući da je na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH Dragan Čović glasao protiv prijedloga Denisa Bećirovića da se na dnevni red uvrsti tačka kojom Dom naroda traži od Vijeća ministara BiH potpuno usklađivanje politika, mjera i stavova sa stavovima Europske unije o agresiji Ruske federacije na Ukrajinu, te s obzirom na to da je ranije istakao kako će “HDZ dominantno podržavati sve što uradi Europska unija”, kao i da teži ka “usklađivanju politike s tim partnerom”, Istinomjer je stav lidera HDZ-a ocjenio nedosljednim.