Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Ministar Adnan Delić: Mujanović je dobio sve po zakonu!

adnan delic

Suvišno je komentarisati, ali kad već pitate, kažem da me ne zanima ko je u kojoj stranci i s kim je u prijateljstvu jer svako ima pravo da se druži s kim hoće, a privredni subjekt „Mujanović“ nije u povlaštenom položaju što se tiče Ministarstva privrede

Nakon što je portal Interview objavio tekst “Kako je dvorski mesar SDA dobio naklonost Trojke”, a koji je pernio i portal Fokus, oglasio se ministar privrede KS Adnan Delić.

“U prošloj godini “Mujanovići” su od Kantona dobili novčani poticaj od 283. 978, a od Federacije više od 371.000 KM”.

U tekstu je između ostaloga navedeno da Muris Mujanović, vlasnik kompanije « Mujanović » iz Vogošće, poznat kao intimus Bakira Izetbegovića, uprkos inspekcijama i negativnim nalazima, dobija poticaje od stotinu hiljada KM iz federalnog i budžeta Kantona Sarajevo.

– U 2021. godini ,,Mujanovići” d.o.o su na kantonalnom nivou ostvarili pravo na novčani podsticaj po svim vidovima proizvodnji (tabele u prilogu)za koje su podnijeli zahtjeve u ukupnom iznosu od 283.978,56 KM. Što se tiče federalnog nivoa ostvarili su podsticaje u ukupnom iznosu od 371.004,46 KM – dodaje i u prilogu šalje tabele za sve vidove proizvodnji s kantonalnog i federelanog nivoa za koje je ,,Mujanovići” d.o.o ostvario pravo na novčani podsticaj, kazao je u svojoj reakciji ministar Delić.

O inspekcijskom nadzoru novčanih podsticaja Delić ističe:

– Što se tiče inspekcijskog nadzora, u skladu s Članom 37 . Zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi na području KS i propisa donesenih na osnovu ovog zakona, kontrolu vrši kantonalni poljoprivredni inspektor. Gotovo da nema niti jednog zahtjeva kod ,,Mujanovići” d.o.o koji nije bio predmet kontrole od strane kantonalnog poljoprivrednog inspektora i svaki njihov zapisnik je prilog podnesenom zahtjevu. Mišljenja smo da nijedan podnosilac zahtjeva u toku jedne kalendrske godine nije podvrgnut kontrolama od strane poljoprivredne inspekcije kao ,,Mujanovići” d.o.o., a kontrole su česte upravo zbog obima proizvodnje i iznosa novčanih podsticaja koje ova kompanija ostvaruje na godišnjem nivou. Novčani podsticaji na području Kantona Sarajevo definisani su Zakonom o novčanim podsticajima u poljoprivredi, kao i podzakonskim aktima: Pravilniku o posebnim uslovima za ostvarenje prava na novčani podsticaj i Odluci o programu utroška sredstava, iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva, koja se donosi na godišnjem nivou.

O tvrdnjama da je Mujanović d.o.o. u povlaštenom položaju zbog svojih prijateljskih veza, sa visokim zvaničnicima Naroda i pravde, ali i SDA, Delić kaže:

– Suvišno je komentarisati, ali kad već pitate, kažem da me ne zanima ko je u kojoj stranci i s kim je u prijateljstvu jer svako ima pravo da se druži s kim hoće, a privredni subjekt „Mujanović“ nije u povlaštenom položaju što se tiče Ministarstva privrede. Ako pažljivo pogledate naše registre (male privrede i poljoprivrede) Vi ćete vidjeti da su tamo privredni subjekti koji su ostvarili pravo na podsticaj jer su ispunili kriterije, a ne zato što su prijatelji nekome. Šta je bilo ranije ne želim i ne mogu komentarisati, ali kao ministar ja nemam potrebu razdavajati privrednike ni po kom osnovu.

– Prije svega, morate znati da ja ne nosam izvještaje sa sobom i da u Ministarstvu privrede ima sektor za poljoprivredu, a u okviru Sektora Odjeljenje za poljoprivredne stručne poslove koje se bavi podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo. Osim toga, na putu sam i nemam stalni pristup internetu i nisam bio u mogućnosti da Vam dostavim odgovore prije objave Vašeg današnjeg članka… Ne znam da li ćete se složiti sa mnom, ali želim Vam reći da je nekorektno napisati da niste dobili odgovore, iako ste ih tražili, a niste nam dali razumno vrijeme da Vam ih pošaljemo, na kraju niste ni napisali rok, poručio je Delić u svom odgovoru novinarima Interviewa.

– Ukoliko želite, samo nam javite i dobit ćete termin za posjetu i naš šef Odjeljenja će Vam sve potanko razjasniti i pokazati tako da samo ako ne budete željeli da Vam bude jasno, neće Vam biti jasno kako i na koji način se ostvaruju prava na poljoprivredne podsticaje u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo – poručuje ministar na kraju.