Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović, Komšić i Izetbegović postigli dogovor

BiH

bakir izetbegovic fokus

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović i predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić postigli na današnjem sastanku u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, dogovor o okončanju krize u vlasti na federalnom nivou.

komsic fokus 3

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić je novinarima u Sarajevu kazao da su lideri na današnjem sastanku imali za cilj postići dogovor “u okviru onoga što je zakon i zakonom propisana procedura.”

Sastanku je, rekao je Komšić, prisustvovao i Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), a sve strane su se složile da se imenuju novi nadzorni odbori u svim firmama koje negativno posluju, što ne podrazumijeva samo Aluminij Mostar.

“Sve firme koje su u nadležnosti Federacije sa aspekta strukture vlasti, sve ono što je državni kapital u firmama u Federaciji, ne tiče se samo Elektroprivrede, Aluminija, nego se tiče i firmi čije je sjedište ovdje u Sarajevu, koje su u gubitku odnosno negativno posluju, ići će se na smjenu uprava tih firmi”, rekao je Komšić.

Najavio je održavanje sjednice Vlade Federacije BiH u četvrtak ili petak.

“Ako je negativno poslovanje tih firmi predmetom neke opservacije i onoga ko upravlja tim kapitalom onda je uredu. Da vidimo kako je došlo do toga odnosno je li neko odgovoran za to pogotovo je li bilo krađe i lopovluka u tim firmama što nas zapravo najviše interesuje”, poručio je Komšić i dodao da će biti kontrolisano poslovanje preduzeća za periode za koje to ranije nije bio slučaj.

Izetbegović je kazao je da je sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Draganom Čovićem te predsjednikom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem imao kvalitetan sastanak i mišljenja je da će komunikacija među učesnicima današnjeg sastanka u Sarajevu ubuduće biti bolja i češća.

dragan covic fokus

Istakao je da su se dogovorili, između ostalog, da se krene na uvođenje privremenih rukovodstava i nadzornih odbora u firme koje posluju s gubitkom.

Izetbegović je, kako je rekao, od federalnog premijera Fadila Novalića zatražio da obavezno na dnevnom redu naredne sjednice Vlade Federacije BiH moraju biti i reformski zakoni.

“Tražio sam da se konačno krene sa reformskom agendom, osim smjena koje su naravno neophodne i do kojih će doći”, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, ove sedmice će se krenuti sa pet ili šest firmi, a onda će taj proces biti nastavljen sa svima koji su negativno poslovali.

Čović je kazao da će svi oni koji neuspješno posluju u posljednje vrijeme biti na tapeti u smislu kontrole njihovog rada.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović i predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić postigli su, na današnjem sastanku u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, dogovor o okončanju krize vlasti na nivou FBiH.

“Iznio sam svoje stavove, čuo stavove dvojice kolega i mislim da smo se, ali da nikoga ne povrijedim, ponovo dogovorili. Vidjet ćemo jesmo li. Vjerovatno sutra, prekosutra, odnosno u naredna dva ili tri dana, najdalje do petka, bi trebala biti sjednica Vlade koja bi konačno počela raditi svoj posao sukladno tim dogovorima koji već traju”, kazao je Čović.

[pull_quote_right]”Drugim riječima, želja nam je, ako to bude tako, biti vjetar u leđa Vladi, da radi svoj posao, a da politiku, upravo mi, ostavimo i da je vodimo ovako negdje iz sjene”[/pull_quote_right]

Predsjednik HDZ-a smatra da se posao kadriranja mora što prije završiti.

“Testirat ćemo to već na prvoj sjednici Vlade u vezi s javnim preduzećima i tvrtkama o kojima smo zadnji put govorili. Dakle, svi oni koji neuspješno posluju u posljednje vrijeme bit će na tapeti u smislu kontrole njihovog rada”, poručio je Čović.

Kako je kazao, bit će imenovani vršitelji dužnosti u tim firmama.

“Drugim riječima, želja nam je, ako to bude tako, biti vjetar u leđa Vladi, da radi svoj posao, a da politiku, upravo mi, ostavimo i da je vodimo ovako negdje iz sjene”, istakao je Čović.

Poručio je da je on obazriv i ima optimizam kada je ovaj dogovor u pitanju.

Sastanak je održan nakon jučerašnjeg Izetbegovićevog sastanka s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Draganom Čovićem.