BiH

Predsjednik HDZ-a

Čović: Mi smo svoj posao završili i tu nema više tajni

28/06/2021

Čović tvrdi da je izmjena Izbornog zakona posljednjih deset godina uvjet za sve

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović je, komentirajući Rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se ne spominje ‘konstitutivnog naroda’, kazao da se ništa ne bi promijenilo i da jeste, ali da se vrlo jasno navodi ‘dejtonska BiH’ koja govori o ustavnoj konstitutivnih naroda u BiH.

– To političko nadmudrivanje koje imamo nema posebnog političkog značaja za poziciju BiH, tri naroda u BiH i hrvatskog naroda u BiH – poručio je.

Očekuje da će zajedno sa kolegama u ovoj godini uspjeti izboriti za izmjenu Izbornog zakona u BiH, ali i za europski put BiH koji će svima dati prostor da rade ozbiljne izmjene ustava BiH, jer smatra da evropski put i Aneks 4 Dejtonskog sporazuma neće imati mnogo zajedničkog.

Čović tvrdi da je izmjena Izbornog zakona posljednjih deset godina uvjet za sve.

– U narednih nekoliko dana ćemo razgovarali i u tom terminu završiti osnovne naznake kako riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i drugih stvari koje će trebati riješit do kraja godine – kazao je Čović.

Podsjetio je da je prošle godine sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i predstavnicima međunarodnih institucija potpisao sporazum u Mostaru u kojem su definirali da pitanje izmjene Izbornog zakona trebaju riješiti u neizbornoj godini.

– Što se mene tiče, taj posao smo završili i dali smo sve oblike koje mislimo da mogu predstavljati sukladno tom sporazumu i uvažiti sve odluke suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH kada je u pitanju i Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH – kazao je.

Istakao je da će u narednih tri dana sa najvišim predstavnicima međunarodnih institucija koji će doći u BiH završiti taj posao na toj razini.

– To je bilateralna razina i jedan od kolega je već rekao da ne želi na taj način završiti. Mi smo svoj posao završili i tu nema više tajni – kazao je.

Nakon toga, dodao je, potrebno da se u PSBiH dobije adekvatna većina, ali da im za izmjenu Izbornog zakona to nije problem.

– Vjerujem da ćemo sa američkom i evropskom administracijom završiti ovaj posao ne način da to nije dogovor dvije politike, već svih opcija u BiH – kazao je Čović.

Čović je kazao da se neće dugo čekati da svaki građanin BiH, ukoliko se nastavi ovakav pandemijski trend, neće imati bilo kakvih ograničenja kada je pitanje ulazak u Hrvatsku.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.