Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Treći početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta planiran 6. jula

aleksic-2-scaled-e1624883146819-1536×864 (1)

Ročište na kojem se trebala pročitati optužnica te iznijeti uvodne riječi zatim je bilo zakazano za 14. juni, ali je odgođeno po molbi Odbrane zbog zdravstvenog stanja optuženog Aleksića

Početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom “Krvce” i “Čiča”, Slavku Aleksiću zvanom “Vojvoda” i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada, ponovo je, odnosno po treći put, zakazan za 6. juli, potvrđeno je iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prvobitno je početak suđenja Sladojeviću, Aleksiću i Lečiću bio zakazan za 21. april, ali je, kako su tada obrazložili u Sudu BiH, “ročište odgođeno zbog rizika i okolnosti izazvanih pandemijom virusa COVID-19”.

Ročište na kojem se trebala pročitati optužnica te iznijeti uvodne riječi zatim je bilo zakazano za 14. juni, ali je odgođeno po molbi Odbrane zbog zdravstvenog stanja optuženog Aleksića.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da se Sladojević, Aleksić i Lečić terete da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, kako su naveli u Tužilaštvu, Sladojević, kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, i Aleksić sudjelovali su u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret.

Optuženi Lečić je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.