Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Moguća rekonstrukcija vlasti u FBiH i Vijeću ministara BiH

BiH

covic tuzla

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, tokom današnje službene posjete Tuzli izjavio je da je u dogledno vrijeme moguća rekonstrukcija aktuelne vlasti u Federaciji BiH i Vijeću ministara BiH.

“Politika se ne može prilagođavati jednom resornom ministru, bez obzira na to iz kojeg reda naroda ili političke stranke on dolazi. Svi koji tri mjeseca nakon što smo se dogovorili blokiraju mogućnost ekonomskog i socijalnog napretka BiH, misle da se možemo igrati. Bojim se da nismo istinski ušli u partnerski odnos i da ga moramo preispitati kako bismo riješili ključne probleme. Ima nekih koji bi se igrali, ali faza igara je završena”, poručio je Čović.

[pull_quote_center]”Nismo razgovarali o trećem entitetu, nego o poziciji Hrvata u BiH. Nadam se da treći entitet neće biti nužda brzog preustroja BiH, u kojoj, na cijelom njenom prostoru, trebaju živjeti svi narodi[/pull_quote_center]

On je dodao da se tri mjeseca nakon uspostave vlasti nisu riješila suštinska pitanja te da partnerstvo ne ide u prilog građanima.

“To ne služi građanima i glasačima koji su nam ukazali svoje povjerenje, a nije važno za koju su opciju glasali”, rekao je Čović te dodao da je sa Tuzlacima razgovarao o pitanju odlaska mladih iz države.

Prema njegovoj izjavi, odlazak mladih nije samo problem BiH, nego i ostatka regiona.

“Htio sam čuti kako možemo pomoći da se riješi suštinski problem odlaska mladih ka Evropi. Evropska unija želi besplatno dobiti obrazovane ljude različitih profesija, a mi te ljude formiramo 25-30 godina. Oni, naravno, zbog boljih uslova za rad, odlaze, a o ovom sam pitanju nedavno razgovarao i sa Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednicom Republike Hrvatske”, rekao je Čović.

Na novinarsko pitanje da li je sa predsjednicom Hrvatske razgovarao o “trećem entitetu u BiH”, Čović je odgovorio negativno.

“Nismo razgovarali o trećem entitetu, nego o poziciji Hrvata u BiH. Nadam se da treći entitet neće biti nužda brzog preustroja BiH, u kojoj, na cijelom njenom prostoru, trebaju živjeti svi narodi. Da li će to biti posljedica trećeg entiteta, pet federalnih jedinica ili slično, zavisi od partnera. Bosnu i Hercegovinu ne treba razgrađivati. Ja nisam za razgrađivanje ove zemlje”, poručio je Čović.