Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki novinar tvrdi da mu je policija u Srbiji htjela uzeti mito (VIDEO)

amerikanac-policija-srbija

Ograničenja brzine na domaćim, regionalnim i bilo kakvim drugim prometnicama treba se pridržavati svako, i lokalno stanovništvo i stranci na proputovanjima, u protivnom slijedi kazna. Znaju to već i ptičice na grani, no u ‘dogovoru’ sa saobraćajnom policijom kaznu je moguće znatno umanjiti. Upravo navedeno tvrdi Amerikanac koji se našao na jednoj vojvođanskoj autocesti.

Amerikanac Yael Ossowski, istraživački novinar s dugogodišnjom karijerom, trenutno lociran u Beču, odlučio je napraviti priču o Liberlandu, izmišljenoj državi između Hrvatske i Srbije. Tokom povratka sa zadatka Ossowski je imao bliski susret sa srpskom saobraćajnom policijom koja je, kako sam navodi, čisti primjer korupcije.

Ossowskom je, naime, policija zabilježila prekoračenje brzine na autocesti blizu Subotice. Sukladno pravilima napisali su mu kaznu u iznosu od 5.000 dinara, predočili mu kaznu te ga uputili da je uplati u obližnjoj banci ili poštom kako bi mogao dobiti pasoš natrag i nastaviti putovanje.

Ovdje nastaju problemi.

S obzirom na to da ne razumije ni riječ srpskog, novinar je odbio potpisati kaznu što je iznerviralo djelatnika. Nekako su se uspjeli sporazumjeti, no na način da je policajac na papirić napisao dvostruko niži iznos od iznosa kazne što je Ossowski odlučio platiti. Nakon primljenog novca policajac je promijenio priču te iznos od 2.500 dinara pretvorio u 3.500, što je dovelo do polusatnog natezanja u videoisječku koji ćete pogledati.

https://www.youtube.com/watch?v=IPhYl81–fY