Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović povodom Dana nezavisnosti: Naše razlike su naše bogatstvo (FOTO)

BiH

covic izetbegovic prijem dan nezavisnosti (1)

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine održan je svečani prijem povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je u obraćanju prisutnima kazao da Dan neovisnosti predstavlja izraz neotuđive želje za slobodom i jednokošću naroda i građana Bosne i Hercegovine.

“Sam čin izjašnjenja o neovisnosti je predodredio BiH kao državu ravnopravnih naroda i jednakih građana, a na nama je pobrinuti se da budemo vjerni tim vrijednostima. Iste vrijednosti baštini i naš Ustav kroz svoje veoma jasne odrednice o višenacionalnom karakteru BiH i snažno jamstvo očuvanja identieta i političkog subjektiviteta svakog od bh. konstitutivnih naroda”, rekao je Čović.

Istakao je da je BiH kao suverena i neovisna država sa svojim specifičnim uređenjem dominantno izraz volje naroda i građana koju izražavaju putem demokratskih izbora.

“Novi izborni zakon mora biti usklađen sa temeljnim načelima demokracije po kojem vlast proističe iz naroda i pripada narodu. Suvereno pravo svakog od tri konstitutivna naroda je da slobodno bira svoje političke predstavnike u tijela vlasti. Ukoliko dozvolimo situaciju u kojoj jedna narod ne može izabrati predstavnike koji će predstavljati njegovu volju u institucijama države irelevantim procesima odlučivanja, onda taj narod nije konstitutivan ni ravnopravan, a u konačnici nije ni slobodan. Stoga, takvo stanje je neustavno i nezakonito”, kazao je Čović.

Naglasio je da bez ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda nema mjesta povjerenju, pomirenju i zajedništvu.

“Zbog toga je teško zamisliti zdravo društvo, harmonizirano sa evropskim vrijednostima u kojima se do kraja poštuju jednakost i sloboda različitosti. Zato je važno da naše razlike prihvatimo kao naše bogatstvo i čvrst temelj na kojem možemo graditi naše zajedništvo”, rekao je Čović, dodajući da su u ovom momentu izmjene izbornog zakona pitanje svih pitanja.

“Izmjene izbornog zakona su pitanje svih pitanja, posebno jer su odluke Suda u Strazburu ali i odluke Ustavnog suda BiH usko povezane s problematikom zaštite ljudskih prava, temeljnih sloboda i osobito prava manjinskih zajednica na sudjelovanje u političkom životu. U kratkom razdoblju koje je ispred nas moramo postići rješenje koje neće biti u suprotnosti s relevantnim odlukama i u kojima će se naći odgovarajuće rješenje u pogledu izbora članova Predsjedništva, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH te izaslanika u državnom Domu naroda. Sva ta pitanja se moraju riješiti u interesu budućnosti ove zemlje, svih njenih naroda i građana. Moramo biti odlučni u izgradnji održivnog mira koji podrazumijeva prestanak dnevnopolitičkih obračunavanja i sukobljavanja. Potreban je konsenus o ključnim pitanjima”, rekao je Čović.

Napomenuo je i kako je odgovornost političara za pomirenje izrazito velika.

“Zajedničkim snagama se moramo boriti i izboriti protiv govora mržnje i populizma i krajnje neodgovorne političke retorike koja ne doprinosi pomirenju. Međutim, iako je najveća odgovornost na političarima, dio odgovornosti leži i na civilnom društvu ali i na medijima koji mnogo odgovornije moraju djelovati nego do sada”, kazao je Čović.

Na kraju je podsjetio kako je BiH predala odgovore na Upitnik Evropske komisije, naglasivši da je riječ o “povijesnom danu”.

“Postoji realna šansa da već ove godine dobijemo status kandidata i da do 2025. godine budemo punopravna članica EU-a. Do nas je, i budimo sigurni da je isključivo do nas. Dragi prijatelji, završit ću svoje obraćanje zamolbom svima vama. ‘Iskoristimo ovaj pozitivan trenutak, ostavimo osobne sujete i nezadovoljstva. BiH je domovina sviju nas. Sretan vam Dan neovisnosti”, rekao je Čović.

Svečanom prijemu povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegoviću, dok prijemu kao ni prethodnih godina nije prisustvovao Mladen Ivanić. Prijemu su prisustvovale i brojne zvanice iz političkog i javnog života BiH kao i predstavnici diplomatskog kora.