Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Čović na Samitu čelnika: BiH potvrđuje predanost u borbi protiv ISIL-a

30/09/2015

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovao je Samitu čelnika na temu borbe protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma u organizaciji predsjednika SAD-e Baracka Obame.

Čović je u razgovorima s visokim svjetskim dužnosnicima na marginama Samita, ali i tokom susreta s predstavnicima medija, prenio iskrenu zabrinutost Bosne i Hercegovine zbog terorističkih napada i nasilnog ekstremizma.

Istakao je da BiH pridaje veliki značaj rješavanju ovih pojava, te da osuđuje brutalnost i potpuno zanemarivanje ljudskih života tokom terorističkih napada uopće, osobito kad je ISIL u pitanju. BiH potvrđuje predanost da doprinese na nacionalnoj i međunarodnoj razini borbi protiv ovih globalnih prijetnji, kao što su terorizam i ekstremizam u svim njihovim oblicima.

Čović je tokom svih susreta naglašavao da je BiH spremna da ojača saradnju na regionalnom, subregionalnom, te međunarodnom nivou.

On je pozdravio aktivnosti tijela UN-a, posebno radne grupe za provedbu protuterorističkih mjera, te isticao važnost da sve članice UN-a provedu rezolucije za borbu protiv pojave stranih terorističkih boraca i za borbu protiv ISIL-a, kao i svih drugih koji učestvuju u finansiranju, planiranju, pripremi ili izvršenju terorističkog akta, kako bi bili privedeni pred lice pravde. BiH, kao predsjedavajući Vijeća Europe, pozdravlja aktivnosti Vijeća Europe i akcije poduzete u borbi protiv terorizma.

Kao osobito važno, naglašavao je razmjenu informacija i određivanje tačke žarišta od svake države, što će pomoći državama pri identificiranju osoba uključenih u terorističke aktivnosti i njihovom sprečavanju da otputuju u inozemstvo.

Isticao je kako je uz odlučnu i koordiniranu vojnu akciju potrebna i opsežna strategija koja se sastoji od širokog spektra političkih, ekonomskih i društvenih mjera, koje se bave rješavanjem egzistencijalnih problema, a kao presudno naveo je reduciranje siromaštva i nejednakosti, poboljšanje obrazovanja i pružanja mogućnosti mladima.

Čović smatra da je eliminiranje učinaka i ksenofobije ključno u borbi protiv širenja ideologije nasilnog ekstremizma. Naglasio je važnost organiziranja Samita, kao još jedne prigode da se međunarodna zajednica potakne kako bi se što odgovornije i ozbiljnije pristupilo rješavanju prijetnji, kao što su terorizam i nasilni ekstremizam, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

1 Comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.