Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović nakon sastanka sa Radončićem: Stabilnost koalicije na zavidnom nivou

radoncic covic

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je koalicija HDZ-a, SDA i SBB-a na svim nivoima vlasti, od kantonalnog do nivoa BiH, na zavidno stabilnom nivou.

“Upoznao sam danas lidera SBB-a Fahrudina Radončića o aktivnostima na putu u EU posljednjih mjesec dana, o zajedničkom djelovanju koalicije i svim aktivnostima. Koalicija je spremna da se dogovara o svim ključnim temama kojima će pratiti dinamiku reformskog puta i spremna je da radi na stabilizaciji ekonomije”, rekao je Čović novinarima nakon sastanka sa Radončićem u Sarajevu.

Čović nije želio da komentariše nemogućnost komunikacije Radončića i lidera SDA Bakira Izetbegovića, jer je Izetbegović svjedok u predmetu koji se protiv Radončića vodi pred Sudom BiH.

“Ne želim to da komentarišem zbog tumačenja institucije čiji je to posao. Vrlo je jasna uspostavljena komunikacija stranaka koalicije na svim nivoima vlasti”, istakao je Čović.

Čović se danas sastao i sa Izetbegovićem, sa kojim je, kako kaže, postavio vrlo jasne planove djelovanja koalicije.

“Moja želja je da krenemo naprijed, a ako smo imali zastoj od mjesec dana, nemamo više prava na to. Danas smo tražili od prijatelja iz EU da nas podrže da do kraja godine dobijemo sve što očekujemo od EU”, naveo je on.

Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu, Čović je sa Izetbegovićem razgovarao o mogućnosti da se u roku od 15 dana doće do rješenja za odluku “Sejdić -Finci” i grad Mostar.

“Nisam nikakav medijator i faktor pomirenja između Izetbegovića i Radončića niti ću to biti ubuduće”, kaže Čović.

On je najavio da će ovih dana razgovarati i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

“Kada je riječ o neprihvatanju mehanizma koordinacije od vlasti Srpske, neke racionalne primjedbe je moguće uraditi izmjenama i dopunama mehanizma koordinacije. Međutim, ne možemo ignorisati već usvojeni mehanizam koordinacije, a tražiti evropski put”, rekao je Čović.