Neće podržati Cikotića

Čović nakon sastanka: Što se tiče kadrova, ništa se nismo dogovorili

covic

Lideri stranaka susreli su se danas u Istočnom Sarajevu kako bi razgovarali o otvorenim pitanjima između koalicionih partnera, a to su između ostalog i pitanje budžeta, izmjena Izbornog zakona koje se tiču izbora u Mostaru oko čega je također postignut dogovor te o imenovanjima

Predsjednik Hrvatske demokratske stranke (HDZ) BiH Dragan Čović potvrdio je nakon sastanka s predsjednicima Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom da je dogovoreno da procedura donošenja državnog budžeta bude završena do 21. jula.

Lideri stranaka susreli su se danas u Istočnom Sarajevu kako bi razgovarali o otvorenim pitanjima između koalicionih partnera, a to su između ostalog i pitanje budžeta, izmjena Izbornog zakona koje se tiču izbora u Mostaru oko čega je također postignut dogovor te o imenovanjima.

– Kada je u pitanju kadroviranje ništa se nismo dogovorili, ali u osnovi zadržavamo stanje koje imamo do sada kod svih onih funkcija koje smo obilježili kao posebne, ali nastojat ćemo dalje bilateralno se dogovarati – pojasnio je.

Govoreći o imenovanju Selme Cikotića (SDA) za ministra sigurnosti BiH najavio je da će HDZ biti protiv obrazlažući takvu odluku zahtjevom koji su im uputila braniteljska udruženja, zbog čega će oni to i ispoštovati.

– Možemo se nadmudrivati šta je ko rekao na sastanku, ali smo vrlo jasno kazali da sve dok Centralna izborna komisija (CIK) bude u ovom sazivu koji je imenovan suprotno zakonu, a čak su i odluke donesene mimo zakona, prema tom tijelu ćemo se odnositi na takav način – dodao je.

Za Čovića je neprihvatljivo da Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) dijele s bilo kim “ona je hrvatska dok se drugačije ne dogovorimo, kao što su Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) definirane kao srpska mjesta i direktori mogu biti u četvrtak na sjednici Vijeća ministara biti imenovani”.

– Ipak kada je u pitanju Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) morat ćemo sjediti Bošnjaci i Hrvati odnosno SDA i HDZ pa se dogovarati na tragu ovoga što sam rekao za CIK, Centralnu banku i mnoga druga imenovanja izvršena u proteklih nekoliko mjeseci mimo volje hrvatskog naroda – podvukao je.

Kako je zaključio, sve dok bude ovakvo stanje u CIK-u, HDZ će se ostati pri svojim stavovima.