Nakon sastanka

Dodik: Moguće da se lokalni i izbori u Mostaru održe u decembru

dodik

Osvrnuo se na sporna imenovanja u državnim institucijama

Pričali smo o budžetu i dogovorili se oko skraćene procedure, da bi se Predstavnički dom sastao u petak, a Dom naroda BiH do 21. jula završio kompletnu proceduru, kazao je Dodik nakon današnjeg sastanka s liderima SDA i HDZ, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

“Što se tiče Mostara i izbornog zakona tu nema ništa mnogo sporno, ali predstavnici srpskog naroda nisu učestvovali u tim razgovorima i partneri su prihvatili da se o tome razgovara, posebno za mjesto povjerenika/savjetnika i prisustvo Srba u Komisiji. Rečeno je da bi do izbora najkasnije trebalo riješiti pitanje konstitutivnosti Srba u HNK”, kaže Dodik.

Kada je riječ o imenovanjima, Dodik kaže da je prvi krug Vijeće ministara, a drugi 36 pozicija.

“Mislim da će predsjedavajući Vijeća ministara početi proceduru zamjenika direktora OSA i direktora zatvora. Nas interesuje i SIPA. Predsjedavajući Vijeća ministara predložit će i ministra sigurnosti. SDA neće da razgovara o CIK-u, jer smatraju da je to taknuto-maknuto, mi smatramo da su namjere u ovakvom izboru loše i da se želi manipulirati. SNSD ostaje u situaciji osporavanja izbora CIK-a i to ćemo i dalje raditi, ali smo spremni ići na izbore”, poručio je Dodik.

O sporazumu o Mostaru, Dodik kaže da je moguće da se oni i lokalni izbori održe u decembru.

“Samo tražim da izbori budu u skladu sa zakonom”, istakao je Dodik.

“SNSD misli da se u ovoj godini trebaju održati izbori i mi smo se spremili. Mislim da se u javnosti špekuliše o zakonu o VSTV. Tog zakona neće biti dok se ne riješi status VSTV i dok se ne promijene neke neprihvatljive stvari. Nikakve kozmetičke promjene se neće desiti. Neprihvatljivo je i da te zakone predlažu stranci. Bez dogovora je neprihvatljiva i izmjena Zakona o javnim nabavkama. Imamo nakaradan sistem u javnim nabavkama i pravosuđu i ne možemo ga mijenjati da bi zadovoljili strance, a ništa nismo uradili”, dodaje lider SNSD.

Na pitanje da li bi došlo do dogovora o Mostaru i sredstvima MMF-a bez stranaca, Dodik kaže da bi se to desilo.

“Osnovni partneri oko Mostara su bili SDA i HDZ. Ali moram reći da ovaj prijedlog u značajnom uvažava prijedloge Srba iz Mostara”, ističe Dodik.

O tome hoće li prihvatiti direktora OSA-e, Dodik kaže da je važno da ono što predloži neko, drugi ne trebaju osporavati.

“Preferiram sistem da ako bošnjačka strana nekog imenuje onda mi to ne trebamo osporavati, tako treba biti i sa jedne i sa druge i treće strane. Ako bismo išli u revanšizam i prebrojavanje krvnih zrnaca, ne bismo nikada ništa uradili”, pojasnio je Dodik.

Najavio je da će u četvrtak predsjedavajući Vijeća ministara predložiti ministra sigurnosti i sva druga imenovanja.