Održan sastanak s parlamentarcima

Ambasador SAD Eric Nelson podržao Istražnu komisiju o pravosuđu

nelson

Razgovarano je o tome kako rad Komisije može ojačati odgovornost pravosuđa u BiH, te unaprijediti vladavinu zakona u našoj zemlji

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, održao je danas online sastanak s članovima Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Kako je objavljeno na Twitter nalogu Ambasade SAD u Sarajevu , razgovarano je o tome kako rad Komisije može ojačati odgovornost pravosuđa u BiH, te unaprijediti vladavinu zakona u našoj zemlji.

Inače, Privremena istražna komisija za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, formirana je prošle godine s ciljem da se istraži stanje u pravosudnim institucijama u BiH, s posebnim osvrtom na sposobnost VSTV-a da učestvuje u procesima neophodnim na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Dugo je bilo opstrukcija da ova komisija uopšte počne s radom, a formirana je nakon što je Žurnal otkrio aferu “Potkivanje” u kojoj “glavnu ulogu” ima predsjedavajući VSTV-a Milan Tegeltija koji je o jednom predmetu sa strankom u tom predmetu razgovarao u kafani, a u ovom slučaju sumnja se i na korupciju.

Upravo Tegeltija je najveći protivnik toga da ova komisija radi svoj posao, a pokušao je utjecati i na sudije i tužioce da ne sarađuju s ovim parlamentarnim tijelom. No, snažna ranija podrška Ambsade SAD-a i drugih predstavnika i organizacija međunarodne zajednice u BiH radu Komisije doveli su do toga da je VSTV nedavno donio zaključke o saradnji nosilaca pravosudnih funkcija s ovim parlamentarnim tijelom suprotne Tegeltijinim stavovima.

Do sada su učešće u radu Komisije kroz izjave pred parlamentarcima o svom viđenju o stanju u pravosuđu, već dali neki od njih među kojima je i Branko Perić, sudija Suda BiH.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut zahvalio se na svom Twitter nalogu podršci Ambasade SAD-a u BiH na kako je naveo podršci radu Komisije i vladavini prava u našoj zemlji.