"Neće se izvinjavati"

Dačić odgovorio na protestnu notu zbog presude Huseinu Mujanoviću

dacic (1)

Mujanovića je srpska policija uhapsila u julu 2018. na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je “apsolutno neprihvatljivo i van svake diplomatske prakse” da se nota Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, datirana na ponedeljak, upućena Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, objavi u medijima, a da se tek nakon toga dostavi Beogradu i to slanjem e-maila, prenose srbijanski mediji.

Komentirajući protestnu notu koju je Beogradu uputila ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković zbog presude kojom je bivši pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović osuđen na deset godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina naveo da se “Srbija neće izvinjavati što je osudila krivce”.

Pozvani na konsultacije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je danas na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, a Turković ambasadoricu BiH Aidu Smajić u Sarajevo na konsultacije.

– Pošto je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije od strane ambasadorke Aide Smajić obaviješteno da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, kao reakciju na takav postupak pozvao sam ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića u Beograd na hitne konsultacije.

Zbog toga neće biti u mogućnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Džaferovića i vratit će se u Sarajevo tek pošto se ambasadorka BiH vrati u Beograd – rekao je Dačić, prenosi Radio-televizija Srbije.

Dačić je istakao i da je apsolutno neprihvatljivo miješanje u rad pravosudnih organa, a “posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina, koji su univerzalnog karaktera i gdje svaka žrtva zaslužuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena djela”.

Zloupotreba pravosudnih organa

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu jučer je nepravosnažno osudio Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao komandant zatvora navodno zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine, na deset godina zatvora.

Hapšenja, a sada i presuda Mujanoviću izazvali su reakcije mnogih zvaničnika iz naše države. U mnogim istupima navodi se da je Srbija ponovo nastavlja progon bh. državljana, kao i da ova presuda predstavlja brutalnu zloupotrebu pravosudnih organa i vodi daljnjem narušavanju odnosa između dvije države.

Mujanovića je srpska policija uhapsila u julu 2018. na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji i to će vrijeme biti uračunato u njegovu kaznu.

Radi se o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe.