Čović: Narednih dana moguće dogovoriti izmjene Izbornog zakona

dragan covic (4)

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, Dragan Čović, smatra da je zahtjev za članstvo u EU trebalo podnijeti još krajem prošle godine, kako bi se političkim akterima u zemlji ostavilo dovoljno vremena za fokusiranje na reformu izbornog zakonodavstva.

-Nije bilo praktično miješati vanjsku politiku i predaju zahtjeva za članstvo u EU s izbornim zakonodavstvom, ali jednostavno rokovi su nas tjerali na to. Možda smo pogriješili što krajem prošle godine nismo predali zahtjev za članstvo, dok je još Luksemburg predsjedao Unijom. Onda bi se cijeli prvi mjesec ove godine mogli posvetiti Izbornom zakonu. I pored toga, ja sam uvjeren da izmjene Izbornog zakona možemo imati u parlamentarnoj proceduri do kraja veljače i da mogu biti usvojene – izjavio je Čović za Fenu.

On ističe kako bi te izmjene trebale uključivati i rješenje pitanja funkcioniranja Grada Mostar te da su popravke Izbornog zakona nerazdvojive od presude suda u Strasbourgu u predmetu “Sejdić I Finci”.

-Tu mislim na reguliranje pitanja izbora članova Predsjedništva i ono što je za nas posebno važno dom naroda. Vjerujem da je to moguće dogovoriti idućih dana. Prvo ćemo pojedinačno kroz neke stranke razgovarati, da napravimo jedan okvir tog dogovora, a onda ćemo najvjerojatnije već krajem idućeg tjedna to predati povjerenstvu koje je nadležno i učiniti sve da u razumnom roku imamo usvojene zakonske izmjene. Time bi riješili i ono što je dugo bilo uvjet za EU, a to je presuda “Sejdić i Finci”. Sada to službeno nije uvjet, ali tu je kao obveza koju moramo izvršiti – kaže predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Ako bi se samo njega pitalo, kaže Čović, onda bi bio siguran da će se uspjeti usvojiti ove izmjene Izbornog zakona. No, za to je, upozorava, potrebna suglaslnost i svih drugih koji čine i vlast i oporbu na državnoj razini.

-Ovo su strateške stvari i time bi definitivno omogućili unutarnju stabilnost, da više izbore ne dočekujemo u nekom ratničkom tonu, strahovima od bilo kakvih inženjeringa, ali i da još snažnije otvorimo vrata za pregovore s EU – zaključio je Čović u izjavi za Fenu.