Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Imamo institucije"

Čović: Ne zanima me Lendo, ni Dragan, ni Mujo, ni Lazo

dragan-covic

“Uvjeren sam da će Bradara biti imenovana za predsjednicu FBiH, te da će se ići u dalju uspostavu vlasti. Predviđeno vrijeme smo ispucali i nadam se da ćemo sve riješiti od iduće sedmice”

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović sastao se danas u Žepču s predstavnicima kantonalnog odbora. Medijima se kratko obratio, a na pitanje na današnje sastanke i razgovore o kandidatima za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH na kojima, očekivano, nije dogovoreno ništa, Čović je kazao:

“Uvjeren sam da će Bradara biti imenovana za predsjednicu FBiH, te da će se ići u dalju uspostavu vlasti. Predviđeno vrijeme smo ispucali i nadam se da ćemo sve riješiti od iduće sedmice”.

Dodao je i da ga ne zanima “nijedan Lendo, ni Dragan, ni Mujo, ni Lazo”. “Imamo institucije, a Zastupnički dom je u prilici da imenuje nositelje vlasti. Ničije izjave ne komentiram, pa neću ni današnje”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH, prenosi Federalna.ba.

Podsjećamo, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković Lepić (NS) izjavila je danas nakon radnog sastanka članova rukovodstva ovog doma da su se stekli uslovi da Predstavnički dom odlučuje o tome ko će biti predsjednik, odnosno potpredsjednici Federacije BiH, a sjednica tog doma je zakazana za utorak u 12 sati.

Komentirajući odluku dvoje ministara HDZ-a, Zlatka Jelića i Tanje Radoš-Kosić da napuste jučerašnju sjednicu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Čović je kazao da je HDZ do kraja zajedno oko svake ideje.

“Uspjeli smo da imamo svoja dva ministra i uvjeren sam da će naši predstavnici štititi naše interese. Tako smo nastupili s partnerima na višim razinama, a pokušaji da se neka podjela napravi je uzalud”, zaključio je Čović.

Jelić i Radoš-Kosić napustili su sjednicu kantonalne vlade na kojoj je predložena izmjena Zakona o Vladi ZDK po kojoj bi bila brisana odredba o nacionalnoj zastupljenosti u ovom tijelu izvršne vlasti. Izrazili su i nezadovoljstvo odnosom koalicionih partnera u ZDK prema HDZ-u.